Ζεις μόνη σου; Με αυτά τα απλά tips μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου

Από τη Κυριακή Χαριτάκη

“Όταν μετακόμισα μόνη μου με ένα παιδί, δεν φοβήθηκα ιδιαίτερα για να είμαι ειλικρινής . Είχα τόσα στο κεφάλι μου εκείνο το καιρό, που λειτουργούσα απονήρευτα. Κακώς αλλά συνέβη. Ο ήχος από τη πόρτα που προσπάθησαν να παραβιάσουν μια μέρα ενώ ήμουν μέσα στο σπίτι, με έκανε να αλλάξω θεωρία και να ψάξω καλύτερα το θέμα”.

-Δεν λέμε ποτέ σε ντελίβερι-κούριερ-διανομείς κλπ. «Είμαι μόνη μου» ή «Ζω μόνη μου».
Όσο και αν σου αρέσει το τρελλό μελαχρινό αγόρι που ήρθε να σου παραδώσει δέμα κι εσύ τον κοιτάς και παραδίδεις πνεύμα, βρες άλλο τρόπο να του πεις ότι δεν είσαι σε σχέση. Ακριβώς επειδή δεν ξέρεις τί είναι ο άλλος, δεν είναι ανάγκη να ξέρει και τέτοιες λεπτομέρειες. Δεν σου λέμε ότι είναι οπωσδήποτε ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι αλλά δεν ξέρεις και πόσο κολλιτσίδας μπορεί να γίνει.

-Δώσε ραντεβού έξω
Αν βγαίνεις πρώτη φορά ή και δεύτερη με κάποιον, ακόμα και αν τον έχεις γνωρίσει μέσω κοινών γνωστών, μην τον φέρεις σπίτι. Βγείτε κάπου έξω αφενός μεν για να βάλεις εξαρχής τα όριά σου, αφετέρου για να δεις πώς λειτουργεί σε ουδέτερο έδαφος. Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι που μένεις με τη μία. Όποιος καταλαβαίνει, περιμένει.

-Μη μένεις μέσα στο αμάξι όταν παρκάρεις.
Οι περισσότερες επιθέσεις σε γυναίκες, γίνονται τη στιγμή που παρκάρουν καθώς οι περισσότερες, έχουν τη συνήθεια να σβήνουν τη μηχανή-δηλαδή να ξεκλειδώνουν αυτόματα οι πόρτες-και μέχρι να βγουν απ’ το αυτοκίνητο να ψάχνουν κλειδιά-μιλάνε στο κινητό- τσεκάρουν το κραγιόν τους. Το πότε θα μπει ο παλαβός μέσα στο αμάξι να σε τραβήξει απ’ το μαλλί, ούτε που θα το καταλάβεις. Γι’ αυτό όταν παρκάρεις, μη μένεις μέσα. Ή αν πρέπει να μείνεις μέσα για οποιοδήποτε λόγο, κλείδωσε τις πόρτες.

-Βάλε αντρικό επώνυμο στο κουδούνι
Όλες οι κοπέλες που ξέρω ότι ζουν μόνες τους, έχουν αντρικό επώνυμο στο κουδούνι. Ο λόγος; Απλός. Αν κάποιος-λέμε τώρα-αποφασίσει να χτυπήσει με την ελπίδα ότι πάνω στη βιασύνη του, όλο και κάποιος θα του ανοίξει για να εισβάλλει στη πολυκατοικία, δύσκολα θα πατήσει κουδούνι με αντρικό επίθετο. Είναι η στερεότυπη αντίληψη που κάνει κάθε επιτήδειο να θεωρεί πως ένας άντρας θα μπορέσει να αμυνθεί ενώ μια γυναίκα όχι. Επειδή όμως δεν είναι της παρούσης να κράξεις για την φαλλοκρατική και άδικη κακούργα κενωνία, ένα αντρικό επώνυμο στο κουδούνι δεν θα σε βλάψει. Αντιθέτως είναι μια πολύ καλή κάλυψη για πάσης φύσεως ντελιβεράδες, κούριερ, πλασιέ, γείτονες κλπ. που ακόμα και αν τους ανοίξεις τη πόρτα μόνη σου, θα νομίζουν ότι ζει και άλλος μαζί σου.

-Μη διαλέγεις μονοκατοικίες ή διώροφα
Αν είσαι σε φάση ενοικίασης σπιτιού, καλό είναι να διαλέξεις διαμέρισμα σε πολυκατοικία και κυρίως σε όροφο, από τον 2ο και πάνω. Οι λόγοι ευνόητοι: Μια γυναίκα μόνη είναι θεωρητικά πιο ασφαλής όταν υπάρχει εξώπορτα που κλειδώνει και κυρίως όταν το διαμέρισμά της βρίσκεται ψηλά και όχι στο ισόγειο ή στον πρώτο όροφο, όπου η πρόσβαση για έναν κλέφτη είναι ευκολότερη.

-Συναγερμός
Ακόμα και αν μένεις σε όροφο, ένας συναγερμός είναι πάντα απαραίτητος. Με τη πάροδο των χρόνων, οι εγκληματίες έχουν βρει καινούριους τρόπους να εισβάλλουν στα σπίτια οπότε ένας συναγερμός είναι ασφάλεια.

-Πόρτα ασφαλείας
Μπορεί το σπίτι που μένεις να μην είναι δικό σου όμως τα πράγματα σου είναι. Ειδικά όταν λείπεις για μεγάλα διαστήματα ή αν διαθέτεις ακριβό εξοπλισμό (υπολογιστές, tablet, ακριβό κινητό, κοσμήματα κλπ.) μια πόρτα ασφαλείας είναι αποτρεπτική για τον εγκληματία. Μια μέση τιμή είναι τα 500 ευρώ. Αν δεν τα διαθέτεις, μπορείς να εκθέσεις τους φόβους σου στον/στη σπιτονοικοκύρη/σπιτονοικοκυρά σου και να το συζητήσεις μαζί του, μήπως την αγοράσεις και του τα αφαιρείς λίγα λίγα από το ενοίκιο.

-Σπρέι πιπεριού και μαθήματα αυτοάμυνας
Καλό είναι να το έχεις στη τσάντα σου για παν ενδεχόμενο. Σπρέι πιπεριού μπορείς να βρεις σε καταστήματα ειδών ασφαλείας αλλά και ηλεκτρονικά και κοστίζει 8-14 ευρώ ανάλογα τη ποσότητα. Εννοείται ότι δεν σου προτείνουμε να το πάρεις για να το χρησιμοποιείς αλόγιστα με το παραμικρό, αλλά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Το ίδιο και για τα μαθήματα αυτοάμυνας, καλό είναι να τα κάνεις αλλά να τα εξασκείς μόνο όταν απειλείται η σωματική σου ακεραιότητα.

 

Πηγή: www.singlewoman.gr