Θέλεις να σε προσλάβουν στη θέση εργασίας που μόλις “άνοιξε”; Να τι πρέπει να κάνεις…

Θέλεις να σε προσλάβουν στη δουλειά; Να τι πρέπει να κάνεις...

Θέλεις να σε προσλάβουν στη δουλειά, στη θέση εργασίας που μόλις “άνοιξε”; Να τι πρέπει να κάνεις…

Το να είσαι εσύ το άτομο που θα προσλάβουν σε μια θέση που μόλις “άνοιξε” ίσως ακούγεται λιγάααααακι δύσκολο. Κι όμως, δεν είναι αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα και δείξεις πάθος για δουλειά.

Πρώτον, θα πρέπει να σου πω πως οι πιθανότητες να απορριφθεί το βιογραφικό σου είναι περίπου 75 – 95% 😧😧😧.

Ναι, τα ποσοστά δεν είναι με το μέρος σου! Και που μπορείς να βασιστείς; Στη τύχη; Στο πάθος; Στο σωστό timing; Μμμμμ…. μάλλον όλα τα παραπάνω παίζουν τον ρόλο τους.

Αρχικά, να σου θυμίσω πως ο εργοδότης θα ξοδέψει το πολύ 6 δευτερόλεπτα για να ασχοληθεί με το βιογραφικό σου. Γι΄ αυτό φρόντισε να έχεις τονίσει με τον κατάλληλο τρόπο τα στοιχεία εκείνα που θέλεις να αναδείξεις. Υπάρχουν sites, όπως το Europass, όπου μπορείς να φτιάξεις π.χ. δύο δείγματα του βιογραφικού σου και να τα συγκρίνεις κάνοντας εσύ ο ίδιος το test των 6 δευτερολέπτων. Αν ήσουν λοιπόν εσύ ο εργοδότης, θα “περνούσες” το βιογραφικό σου στη δεύτερη φάση;

Θέλεις να σε προσλάβουν στη θέση εργασίας που μόλις "άνοιξε"; Να τι πρέπει να κάνεις...

Έπειτα, να ξέρεις πως είναι εξαιρετικά ερασιτεχνικό να κάνεις μια απλή επισύναψη του βιογραφικού σου – το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει καν τίτλο ή το έχεις ονομάσει Βιο_Χριστινάκι.doc 😲😲😲. Επίσης ερασιτεχνικό είναι να στέλνεις μαζικό e-mail όπου φαίνονται όλες οι εταιρείες στις οποίες ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις. Όσον αφορά τα όσα αναφέρεις μέσα στο βιογραφικό σου, να ξέρεις ότι πρέπει να είναι αληθή. Και να ξέρεις επίσης ότι όλα μπορούν (και θα) ελεγθούν. Σκέψου ότι στη Μ. Βρετανία, μπορεί να πας μέχρι και φυλακή αν αναφέρεις ψευδή στοιχεία, όπως μπορείς να διαβάσεις και εδώ.

Αν λες ψέματα, ότι π.χ. έχεις δουλέψει στην τάδε πολυεθνική, να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Κι να είσαι σίγουρος ότι θα ανταλλάξουμε ακόμα και τηλεφωνικές απόψεις για έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Αν έχεις δουλέψει σε κάποια εταιρεία στην γύρω περιοχή, επίσης να ξέρεις ότι θα “πέσει” τηλέφωνο. Και γενικά επειδή ο κόσμος είναι μικρός και όλα μαθαίνονται, καλό είναι να γράφεις αλήθειες. Αν έχεις απολυθεί και μου πεις ότι έφυγες οικειοθελώς, πάλι θα το μάθω. Αν θελήσεις να δουλέψεις σε κάποιον ανταγωνιστή, να ξέρεις ότι κατά 99,9% θα συμβεί το αντίστροφο: θα με πάρει εκείνος τηλέφωνο. Και όχι, δεν θα πω ψέμματα. Μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια…

Φρόντισε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αιτηθείς για κάποια θέση εργασίας, το αρχείο με το βιογραφικό σου – πέρα από το σωστό περιεχόμενο – να έχει και τον κατάλληλο τίτλο. Εξαιρετικά χρήσιμο, θα ήταν να γράψεις και ένα σύντομο εισαγωγικό στο cover letter με σκοπό να κάνεις ένα σύντομο intro, προτού ο υπεύθυνος HR “ανοίξει” το επισυναπτόμενο βιογραφικό σου.

Και ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση που το βιογραφικό σου πέρασε τον πρώτο έλεγχο και είσαι ένας από τους 4 -5 (αυτός είναι ο συνήθης αριθμός) υποψηφίους που έχουν κληθεί για το επόμενο στάδιο: τη συνέντευξη. Σε παίρνει λοιπόν τηλέφωνο κάποιος από την εταιρεία. Προς Θεού, μην πεις το κλασικό (πππφφφφφ): “θυμίστε μου λίγο την αγγελία σας γιατί έχω στείλει πάααααααρα πολλά βιογραφικά!”. ΌΧΙ, ΟΧΙ και πάλι ΌΧΙ. Ακόμα και αν είναι αυτή η αλήθεια, σημειώνεις τα στοιχεία της εταιρείας (διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα υπευθύνου κλπ.) και μόλις κλείσεις το τηλέφωνο, κάνεις ένα σύντομο search στα απεσταλμένα σου. Τόσο απλό. Επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό: δεν ρωτάς ποτέ δια τηλεφώνου περί ωραρίου, απολαβών, αδειών κλπ. Υποτίθεται, πως ένας από τους λόγους της διεξαγωγής συνεντεύξεων είναι και αυτός. Αφού έχετε συμφωνήσει το μέρος, την ημερομηνία και την ώρα της συνέντευξης, μπορείς να αρχίσεις να καταστρώνεις τα επόμενά σου βήματα.

Καλό είναι να μην καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη σου συνέντευξη. Ακόμα καλύτερο είναι να φτάσεις έως και δέκα λεπτά νωρίτερα. Προς Θεού, όχι 45 λεπτά πριν το προγραμματισμένο ραντεβού σας. Φρόντισε να έχεις ντυθεί κατάλληλα. Το ότι μπορεί για παράδειγμα να ζητάνε υπάλληλο καθαριότητας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πας αχτένιστος, αξύριστος και τη λερωμένη φόρμα που έχεις για το σπίτι. Αφού έχει ο υπεύθυνος τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί και να σε περιμένει κατάλληλα ντυμένος, οφείλεις να το κάνεις και εσύ.

Τέλος, αφού έχετε ολοκληρώσει την συζήτηση και έχετε ανταλλάξει τις απαραίτητες πληροφορίες, ευχαρίστησέ τον με ένα e-mail. Ακόμα και αν νομίζεις ότι δεν θα σε επιλέξουν ή αν είσαι σίγουρος ότι πληροίς τις προϋποθέσεις, γυρνώντας στο σπίτι στείλε ένα e-mail. Ευχαρίστησε για την ευκαιρία που σου δόθηκε και κράτησε έτσι μια επαφή. Επειδή, όπως ανέφερα και παραπάνω ο κόσμος είναι πολύ μικρός, ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να συναντήσεις τον ίδιο άνθρωπο ή ακόμα και την ίδια εταιρεία.

Θέλεις να σε προσλάβουν στη θέση εργασίας που μόλις "άνοιξε"; Να τι πρέπει να κάνεις...

Καλή επιτυχία στη νέα σου δουλειά!!! 👍👍👍