Συμβουλές για την αφαίρεση των λεκέδων

Αυτή την εποχή, σε όλα τα σπίτια επικρατεί μια αναστάτωση. Άλλοι μαζεύουν τα χαλιά, άλλοι βάζουν και βγάζουν ρούχα ενισχύοντας τα ράφια τους με πιο καλοκαιρινά μπλουζάκια και παντελόνια και άλλοι παθαίνουμε ένα μικρό σοκ μόλις αντικρίσουμε κίτρινους λεκέδες και τσακίσεις στα ρούχα που είχαμε πλύνει και αποθηκεύσει για το χειμώνα.

Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα να φορέσουμε τα ανοιξιάτικά μας, δεν υπάρχει λόγος να πετάξουμε κανένα μπλουζάκι που μπορεί να έχει ξεφτίσει ελαφρώς το χρώμα του ή που έχει παρουσιάσει κίτρινους λεκέδες.

Δείτε παρακάτω τους πιο εύκολους τρόπους για να επαναφέρετε τα ρούχα σας και να μοιάζουν σαν καινούρια.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon
Αν δεν θέλετε τα παντελόνια σας να κάνουν πτυχώσεις και τσακίσεις λόγω της κρεμάστρας, αρκεί ένα μικρό κομμάτι φελιζόλ, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Τώρα το αγαπημένο σας παντελόνι δεν θα κάνει τσάκιση και δεν θα χρειάζεται να το σιδερώνετε ξανά και ξανά!

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon1
Για να απαλλαγείτε από τις κίτρινες κηλίδες – ειδικά στα λευκά – ρούχα, χρησιμοποιήστε λίγο υγρό πιάτων και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon2
Αν βαριέστε και εσείς το σιδέρωμα, δοκιμάστε να στεγνώσετε μπλούζες και πουκάμισα βάζοντάς τα απευθείας σε κρεμάστρες.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon3
Αν η μπλούζα σας έχει κάποιον λιπαρό λεκέ, τρίψτε τον με κιμωλία και αφήστε τη να δράσει για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε το λεκέ για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της κιμωλίας. Εάν ο λεκές είναι ακόμα ορατός, πλύνετε το λερωμένο κομμάτι του υφάσματος σε κρύο νερό.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon4
Επίσης, αν θέλετε να απαλλαγείτε από λιπαρούς λεκέδες, βοηθά και το υγρό του αναπτήρα. Απλώστε λίγο υγρό πάνω στο λεκέ και αφήστε το για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί τελείως ο λεκές και μετά πλύνετε κανονικά στο πλυντήριο.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon5
Αν τα μαξιλάρια σας έχουν κιτρινίσει, μην απελπίζεστε. Για να επαναφέρετε το λευκό τους χρώμα, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πλυντηρίου, χλωρίνη και βόρακα!

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon6
Πολλές φορές λόγω της υγρασίας που συγκρατούν, οι πετσέτες και τα μπουρνούζια αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα ή και να πιάνουν μούχλα. Για να απαλλαγείτε από την άσχημη μυρωδιά αρκεί να μουλιάσετε τις πετσέτες σας σε ένα διάλυμα νερού, απορρυπαντικού σε σκόνη και λευκού ξυδιού. Αφήστε τις εκεί για δύο ώρες. Υπολογίστε πως στα 5 λίτρα νερού χρειάζονται 200 ​​γραμμάρια ξύδι και 50 γραμμάρια απορρυπαντικού σε σκόνη.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon7
Αφαιρέστε του λεκέδες από μελάνι με το κλασικό υγρό για τα τζάμια. Την επόμενη φορά που θα στάξει μελάνι στο αγαπημένο σας πουκάμισο ή παντελόνι, ψεκάστε λίγο υγρό για τα τζάμια πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πλύνετε στο πλυντήριο ως συνήθως.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon8
Αν πρέπει οπωσδήποτε να σιδερώσεις την μπλούζα σου αλλά δεν έχεις σίδερο (π.χ. σε διακοπές), δοκίμασε αυτό το μικρό κόλπο: ψέκασε λίγες σταγόνες νερού πάνω στο ρούχο και έπειτα στέγνωσέ το με το πιστολάκι για τα μαλλιά.

simvoules-gia-tin-aferesi-ton-lekedon9
Για να είστε πάντα έτοιμες στη μάχη ενάντια στους λεκέδες, φτιάξτε ένα κουτί έκτακτης ανάγκης. Εκεί μέσα μπορείτε να έχετε όλα όσα θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά. Μπορείτε να βάλετε μέσα σε αυτό το κουτί λίγο ξύδι, σόδα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλωρίνη, σαπούνι, αλάτι, αμμωνία, βενζόλιο, κιτρικό οξύ, νέφτι κ.α.