Καθαρίστε τα χαλιά στο σπίτι

Μιας και είναι εποχή που σηκώνουμε τα χαλιά μας ας δούμε πως μπορούμε να τα καθαρίσουμε στο σπίτι και να γλιτώσουμε τα έξοδα του καθαριστηρίου.

Καταρχήν ανοίγουμε ένα χώρο στο σπίτι μας τόσο όσο το χαλί μας απομακρύνοντας έπιπλα και αντικείμενα που τυχόν είναι στο δρόμο μας. Σκουπίζουμε το χαλί μας πολύ καλά με μια ηλεκτρική σκούπα τόσο από την καλή όσο και από την ανάποδη. Αν έχουμε αντοχές το καλύτερο είναι να χτυπήσουμε το χαλί μας με κατάλληλο χτυπητήρι έξω στο μπαλκόνι μας μέχρι να μην βγάζει τίποτα.

Αν το χαλί είναι πολύ λερωμένο πασπαλίζουμε αποβραδίς λίγη σόδα φαγητού και αφήνουμε όλη νύχτα. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα πολύ καλά.

Ετοιμάζουμε ένα καθαριστικό διάλυμα από 3 μέρη χλιαρό νερό 1 μέρος ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου το οποίο διαλύουμε πολύ καλά στο νερό. Με ένα βαμβακερό πανί περνάμε το χαλί μας με το καθαριστικό διάλυμα επιμένοντας περισσότερο στα πιο λερωμένα σημεία, και το αφήνουμε 1 ώρα. Κατόπιν περνάμε με ένα πανί που το βουτάμε σε καθαρό νερό και το στύβουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το χαλί μας να στεγνώσει πολύ καλά. Αν θέλουμε να στεγνώσει πιο γρήγορα μπορούμε να το περάσουμε με την ηλεκτρική μας σκούπα και να αλλάξουμε σακούλα στο κάδο της σκούπας.

Αφού το χαλί έχει στεγνώσει απλώνουμε πάνω του μερικές εφημερίδες και τοποθετούμε αντισκορικά φύλλα για χαλιά σε διάφορα σημεία. Οι εφημερίδες θα προστατέψουν το χαλί από την άμεση επαφή με το αντισκορικό και θα τραβήξουν και την πιθανή υγρασία που έχει μείνει.

Τυλίγουμε το χαλί μας και το τοποθετούμε στις ειδικές θήκες για φύλαξη. Αποθηκεύουμε το χαλί μας αν είναι δυνατόν σε οριζόντια θέση.

Πηγή: www.kanoikonomia.blogspot.gr

 

kanoikonomia.blogspot