9 πράγματα που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας για να είμαστε ευτυχισμένοι

Όλες μας θέλουμε να γυρνάμε σε ένα καθαρό και περιποιημένο σπίτι προκειμένουν να βρούμε ηρεμία και να ξεκουραστούμε στο τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό για να νιώθουμε γαλήνη, ηρεμία και ευτυχία. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρώματα, τα αρώματα και τα αξεσουάρ.

Αν θέλεις και εσύ να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα αγάπης και ευτυχίας μέσα στο σπίτι σου, δες παρακάτω ποια είναι τα 9 αντικείμενα – στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

#1 Πράσινος ή κίτρινος τοίχος
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο αυτά χρώματα ενισχύουν την αίσθηση της ευτυχίας. Ωστόσο, καλό είναι να μην βάψετε όλους τους τοίχους σε αυτά τα χρώματα.

#2 Λουλούδια
Αν και δεν είναι ωραίο να βλέπεις μέρα με τη μέρα το ωραίο μπουκέτο να μαραίνεται, οι επιστήμονες συνιστούν να έχουμε πάντα λουλούδια μέσα στο σπίτι. Προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας, αρμονίας και αγάπης. Ως εκ τούτου, μην αγνοήσετε αυτή τη συμβουλή.

#3 Φωτογραφίες
Επιλέξτε φωτογραφίες που κρύβουν κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για εσάς και που σας φορτίζουν θετικά συναισθηματικά. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια περιστασιακή ματιά σε μια οικογενειακή φωτογραφία μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να μας ηρεμήσει.

Father holding two years old son in the beach.

Father holding two years old son in the beach.

#4 Κεριά με άρωμα βανίλιας
Οι μυρωδιές επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, το σπίτι πρέπει να είναι γεμάτο με ζεστό αρώματα. Μετά την ανάλυση του αντίκτυπου των οσμών στην ψυχολογία μας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βανίλια αποτελεί το τέλειο καταπραϋντικό.

#5 Προσωπικό Ημερολόγιο
Παραδόξως, αν και βρισκόμαστε στην εποχή των υπολογιστών, οι ψυχολόγοι εξακολουθούν να μας συμβουλεύουν να κρατάμε τις σκέψεις μας κλεισμένες σε ένα ημερολόγιο. Και η παραμικρή καταγραφή, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα όχι μόνο τις δικές μας σκέψεις και συναισθήματα αλλά και των άλλων. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να ξαναδιαβάζουμε τις παλαιότερες καταγραφές γιατί αυτή η δραστηριότητα μάς ηρεμεί και μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Δοκιμάστε το!

#6 Κατοικίδιο ζώο
Δεν είναι τυχαίο ότι λέμε πως τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Προσωπικής & Κοινωνικής ψυχολογίας, συμπεραίνει ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν μεγάλη επιρροή στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας μας να απαλλαγούμε από το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού και τελικά μας οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Paw and Hand

Paw and Hand

#7 Το στρώσιμο του κρεβατιού
Αποδεικνύεται ότι η συνήθειά μας να  στρώνουμε κάθε πρωί το κρεβάτι μάς βοηθά να συντονιστούμε για την υπόλοιπη ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα του Hunch.com, το 71% των ανθρώπων που στρώνει κάθε πρωί το κρεβάτι τους, θεωρούν τους εαυτούς τους ευτυχισμένους, ενώ το 62% των ατόμων που αφήνουν το κρεβάτι τους μη τακτοποιημένο, δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ότι τα 1-2 λεπτά που δαπανώνται για να στρώσουμε το κρεβάτι μας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους που μπορούμε να επιλέξουμε για να νιώσουμε ευτυχισμένες!

#8 Όσα λιγότερα, τόσο καλύτερα
Σύμφωνα με το UCLA’s Center of Everyday Lives and Families, οι γυναίκες που επιλέγουν να έχουν ένα σπίτι γεμάτο μικροαντικείμενα και διακοσμητικά, εμφανίζουν και υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Το συμπέρασμα είναι το εξής: όσο λιγότερα μικροαντικείμενα έχετε στο χώρο σας, τόσο λιγότερο και το άγχος. Η επιστημονική εξήγηση είναι απλή: ο μεγάλος αριθμός αντικειμένων, οδηγεί τον εγκέφαλό μας σε σύγχυση και αποτυχίες.

#9 Αρώματα λουλουδιών
Οι υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τις οσμές σχετίζονται άμεσα με τον εγκέφαλο. Και οι μυρωδιές προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επιλέξετε ένα αποσμητικό χώρου, προτιμήστε κάποιο με άρωμα των λουλουδιών. Τα αρώματα λουλουδιών προκαλούν άνεση, χαρά και ευτυχία.