14 μυστικά που υπόσχονται να κάνουν τέλειο το φαγητό σας

Όσο καλές μαγείρισσες και αν είμαστε, όσο καλή πρώτη ύλη και αν διαθέτουμε, μερικές φορές το φαγητό μας διαφέρει κατά πολύ από αυτό των εστιατορίων και των επαγγελματιών σεφ. Και αυτό γιατί υπάρχουν μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά και που φυσικά κανένας επαγγελματίας δεν θα σας αποκαλύψει.

Παρακάτω, σάς έχουμε μερικά tips που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας στην κουζίνα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα:

1. Αν θέλετε να βάλετε ωμά κρεμμύδια σε κάποιο πιάτο, μουλιάστε τα σε κρύο νερό για να μειωθεί η οξύτητά τους.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas
Το κρύο νερό αφαιρεί τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν την κάψα στο κρεμμύδι και έτσι “μαλακώνει” η γεύση τους.

2. Βελτιώστε τη γεύσης του καφέ, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι και λίγη κανέλα.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas1
Το αλάτι θα μειώσει την πίκρα του καφέ και θα φέρει στην επιφάνεια όλα του τα αρώματα ενώ η κανέλα του προσδίδει μια μοναδική γεύση.

3. Μαγειρέψτε σε ζωμό αντί για νερό.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas2
Όπως είναι φυσικό, ο ζωμός δίνει πιο πλούσια, αρωματική και έντονη γεύση στο φαγητό σας.

4. Πριν προσθέσετε τα λαχανικά σε μια σαλάτα, αλατίστε τα ελαφρά.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas3
Μιλάμε κυρίως για τα λαχανικά εκείνα που έχουν πολλή υγρασία (π.χ. ντομάτες). Το αλάτι ενισχύει το χρώμα αυτών των λαχανικών ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί την περιττή υγρασία κάνοντας τα λαχανικά πιο τραγανά.

5. Για να μαλακώσει το κρέας, προσθέστε άμυλο και πρωτεΐνη.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas4
Ένα μείγμα από άμυλο και ασπράδια αυγών δίνουν στο κρέας μια πολύ τρυφερή υφή. Με αυτή τη μέθοδο, το κρέας κρατά όλη την υγρασία στο εσωτερικό του, μειώνοντας την πιθανότητα να καεί.

6. Οι σωστές αναλογίες για το τέλειο κέικ… και χωρίς συνταγή.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas5
Θέλετε να φτιάξετε κέικ αλλά δεν θυμάστε τη συνταγή; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Για να φτιάξετε το τέλειο κέικ χωρίς συνταγή, να θυμάστε: η ζάχαρη πρέπει να είναι ίση με το βάρος του αλευριού και ο αριθμός των αυγών πρέπει να είναι ίσος με την ποσότητα της λιπαρής ουσίας. Όμως, ο κανόνας αυτός ισχύει για το βάρος και όχι τον όγκο. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι ζάχαρη ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια και ένα φλιτζάνι αλεύρι περίπου 130 γραμμάρια. Ως εκ τούτου, για κάθε 1 φλιτζάνι ζάχαρη χρειαζόμαστε 1,5 φλιτζάνι αλεύρι. Όσον αφορά τα αυγά και τη λιπαρή ουσία, η διαφορά τους θα πρέπει να κυμαίνεται στο 20%:  εάν χρησιμοποιήσετε 100 γραμμάρια βούτυρο, θα χρειαστείτε δύο αυγά.

7. Προσθέστε λίγο αλάτι στο ψήσιμο.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas6
Δεν χρειάζεται να βάλετε πολύ αλάτι, ακόμα και μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί. Το αλάτι βελτιώνει τη γεύση όλων των συστατικών και των μπαχαρικών.

8. Προσθέστε νερό όταν τηγανίζετε αυγά.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas7
Αυτό είναι μια άλλη παραλλαγή των αυγών ποσέ. Σπάστε τα αυγά στο τηγάνι, όπως κάνετε συνήθως, και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού. Θα έχετε εγγυημένα ένα πολύ νόστιμο πιάτο.

9. Προτού σοτάρετε το κρέας, στεγνώστε το καλά, αλατίστε το ελαφρώς και μην παραγεμίσετε το τηγάνι.


Το πιο σημαντικό είναι να μην βιάζεστε. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι είναι ζεστό, πριν βάλετε το κρέας.

10. Προσθέστε λίγο βότκα στη ζύμη της πίτας, για να γίνει τραγανή.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas11
Αρκεί να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλιά της σούπας βότκα. Το μεγαλύτερο μέρος της αλκοόλης που περιέχει η βότκα θα εξατμιστεί και έτσι δεν θα είναι αισθητή, αλλά η ζύμη θα είναι μαλακή και τραγανή. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονιάκ, λικέρ ή το ρούμι.

11. Προσθέστε λίγο άμυλο σε μια ομελέτα, για να γίνει πιο μαλακιά και αφράτη.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas12
Το έξτρα άμυλο είναι το μυστικό συστατικό για να μην είναι η ομελέτα σας σαν από καουτσούκ. Απλά προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού άμυλο, αφού το έχετε ανακατέψει καλά με λίγο γάλα για να αποφύγετε το σχηματισμό σβώλων.

12. Για να δημιουργήσετε μια τραγανή κρούστα στο κρέας, ακολουθήστε την εξής σειρά: αλάτι, ξέπλυμα, στέγνωμα σε απορροφητικό χαρτί & δυνατή φωτιά.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas13
Όταν βάζουμε αλάτι, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, απομακρύνεται η περιττή υγρασία από το εξωτερικό του κρέατος και έτσι, αποκτά μια τραγανή κρούστα με το τηγάνισμα.

13. Προσθέστε λίγη σόδα αν θέλετε να μαλακώσει το κρέας σας.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas14
Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα του κρέατος, βοηθώντας το να μην γίνει σκληρή κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι αφήνει μια έντονη γεύση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σόδα, μην αφήσετε το κρέας σας να μαριναριστεί περισσότερο από 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το χυμό ενός λεμονιού για να εξισορροπήσετε τη γεύση της σόδας.

14. Τα πιάτα θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία με το φαγητό.
14-mistika-pou-iposchonte-na-kanoun-telio-to-fagito-sas15
Το tip αυτό δεν αφορά μόνο τις μέρες εκείνες που περιμένετε καλεσμένους και έχετε στρώσει μεγάλο τραπέζι. Η θέρμανση ή ψύξη του πιάτου πριν από το σερβίρισμα του φαγητού, ενισχύει τη γεύση του πιάτου. Αν σερβίρετε κάποιο ζεστό φαγητό, τοποθετήστε το πιάτο στο φούρνο για 5 λεπτά στους 95 ° C και αν θέλετε να φάτε κάτι κρύο βάλτε το πιάτο στο ψυγείο για 20 λεπτά.