Οι λόγοι που αποτυγχάνουν οι σχέσεις – γιατί έχουμε τόσα πολλά διαζύγια

Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνουν οι γάμοι και πώς θα διατηρήσετε την υπομονή σας (η οποία θα σας χρειαστεί σίγουρα).

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο γάμος σας θα αντέξει σε διάρκεια είναι να γνωρίζετε τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην αποτυχία και φυσικά να μην τα εφαρμόσετε!

Διαβάστε ακόμα: Σε μισή ώρα το συναινετικό διαζύγιο

Κανείς δεν επιλέγει να παντρευτεί αποδεχόμενος την πιθανότητα του διαζυγίου. Όλοι οι γάμοι ξεκινούν από έρωτα, ρομαντικές στιγμές, αγάπη και το “για πάντα μαζί”. Κάποια στιγμή όμως, ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο και πολλές φορές είναι ανελέητος. Δεν ξέρουμε ακόμα αν τα 7 χρόνια είναι το πρώτο κρίσιμο σημείο καμπής αλλά αυτό που ξέρουμε – και που μας διαβεβαιώνουν και οι ειδικοί – είναι ότι δεν είναι καταδικασμένοι όλοι οι γάμοι σε θάνατο.

Αν λοιπόν ξεπεραστούν κάποιοι βασικοί σκόπελοι και κάποιες… ελλείψεις, μπορεί να είστε εσείς εκείνο το ζευγάρι που θα απολαύσει το όμορφο τέλος ενός παιδικού παραμυθιού!!!

Έλλειψη επικοινωνίας
Πολλά ζευγάρια είτε δεν ξέρουν πώς να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους αρκετά αποτελεσματικά ώστε ο σύντροφός τους να μπορέσει να τα κατανοήσει, είτε πολύ απλά δεν επικοινωνύν καθόλου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η επικοινωνία είναι το βασικό θεμέλιο κάθε σχέσης. Πώς περιμένετε από τον σύντροφό σας να κάνει αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση σας εάν δεν γνωρίζει καν τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει; Θυμηθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν έχει μαντικές ικανότητες.

Εάν η επικοινωνία δεν είναι το φόρτε σας, ορίστε μια μέρα της εβδομάδας για πραγματικό διάλογο. Περάστε το βράδυ εκείνο συζητώντας για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε. Αντί να το κάνετε αμήχανα ή μηχανικά, παραγγείλτε λίγο φαγητό απ’ έξω και μετατρέψτε την κουβέντα σε μια ειλικρινή συζήτηση. Με τις τακτικές συζητήσεις, μπορεί να μην λυθούν όλα σας τα προβλήματα, αλλά είναι σίγουρο πως θα μπορέσετε να αποφύγετε το σημείο εκείνο όπου πέφτουν οι “ασφάλειες” και είναι πλέον πολύ αργά. Είναι καλύτερο να προγραμματίζετε τακτικές συζητήσεις, προκειμένου να αποφύγετε πιο σοβαρά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμα: Η απιστία σύμμαχος κατά του διαζυγίου

Έλλειψη φροντίδας
Κάθε σχέση φτάνει σε ένα σημείο όπου τα πράγματα αρχίζουν να χαλαρώνουν και η (υπερβολική, πολλές φορές) άνεση μπαίνει στη μέση. Το να νιώθεις οικεία και να είσαι άνετος με τον σύντροφό σου έχει πλεονεκτήματα, αλλά εγείρει και πολλά προβλήματα. Το να ακούς τον σύντροφό σου και να μεριμνάς για τα συναισθήματά του, είναι ένα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να διατηρηθεί, αν δεν θέλεις να πέσεις από το βάθρο του πρωταθλητή της καρδιάς του. Οι περισσότεροι γάμοι τείνουν να αποτυγχάνουν όταν ένας σύντροφος (ή και οι δύο) σταματά να νοιάζεται για τον άλλο και όταν το αίσθημα αγάπης και φιλίας αντικαθίσταται από θυμό και δυσαρέσκεια. Αυτό, μας οδηγεί στον να πάψουμε να βλέπουμε όλα εκείνα που αγαπήσαμε στον σύντροφό μας και αντιθέτως να μεγαλοποιούμε όλα όσα μας εκνευρίζουν.

Αποφύγετε αυτήν την έλλειψη προσοχής και φροντίδας με την προσθήκη θετικής ενέργειας στη σχέση σας. Μην αφήνετε να περνάει ο καιρός χωρίς να κάνετε κάτι από όλα αυτά που συνηθίζατε να κάνετε μαζί στην αρχή της σχέσης σας, όπως π.χ. ραντεβού στο σινεμά ή για φαγητό. Προγραμματίστε μερικές ημερομηνίες ανά μήνα για να περάσετε χρόνο εκτός σπιτιού μόνο οι δυό σας και να διατηρήσετε τα συναισθήματά. Τονώστε τη σχέση σας με μια δόση αγάπης και προσοχής.

Διαβάστε ακόμα: Οι κόρες οδηγούν στο διαζύγιο

Έλλειψη δέσμευσης
Λένε πως ό,τι αξίζει απαιτεί σκληρή δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για το γάμο. Αν όμως ανήκετε σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν την αντιπαράθεση και εγκαταλείπουν με μεγάλη ευκολία, δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα μιας και μπορεί να βρεθείτε διαζευγμένοι πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζετε. Είναι πολύ καλύτερο να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα και να μιλήσεις γι’ αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι, παρά να το αγνοήσεις – προσποιούμενος ότι δεν υπάρχει. Μια υγιής σχέση απαιτεί να είμαστε σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά παρόντες. Ακούστε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε. Μην αντιτίθεστε στην άποψή του, προβάλλοντας τον δικό σας εγωισμό. Το να κουνάτε την κάρτα του “θα πάρω διαζύγιο” με την πρώτη δυσκολία, δεν λύνει το πρόβλημα. Αντ ‘αυτού, πείτε και δείξτε στον σύντροφό σας ότι επιθυμείτε να διορθώσετε μια κατάσταση. Θα εκπλαγείτε από το πόσα προβλήματα θα λυθούν με αυτή τη στάση.

Έλλειψη οικειότητας
Η οικειότητα, εξ ορισμού, αφορά την εγγύτητα και την ενότητα. Αλλά για ορισμένα ζευγάρια, τα προβλήματα μπορεί να μην τους επιτρέπουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Η τρυφερότητα που αισθάνθηκες στα πρώτα στάδια της σχέσης σου μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα συναισθήματα και η συχνότητα του σεξ μπορεί να μειωθεί από μία φορά την ημέρα σε μία φορά το μήνα μέχρι και μια φορά το χρόνο.

Και μην νομίζεις ότι το σεξ – αυτή καθεαυτή η πράξη – θα λύσει το πρόβλημα. Μερικά ζευγάρια, μόλις εντοπίσουν ότι το πρόβλημα έγκειται στη σεξουαλική τους ζωή, τείνουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερο σεξ: αλλά με αυτό τον τρόπο στην ουσία αντιμετωπίζουν απλά τα συμπτώματα και όχι το πραγματικό πρόβλημα. Καταπολεμήστε το δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για μικρές στιγμές οικειότητας. Σβήστε τα φώτα, ανάψτε κεριά, βάλτε ρομαντική μουσική ενώ μαγειρεύετε. Βελτιώστε τα πράγματα κάνετε μαζί και αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο. Ξεχάστε την τεχνολογία και σκεφτείτε μόνο το σύντροφό σας.

Διαβάστε ακόμα: Πως αισθάνεται ένα παιδί που χωρίζουν οι γονείς του;