Γιατί ο μπαμπάς είναι τόσο πολύ σημαντικός

Όπως για να δημιουργηθεί μια νέα ζωή χρειάζονται δυο άτομα, έτσι αυτά τα δύο άτομα – οι γονείς δηλαδή – είναι απαραίτητοι και στην υπόλοιπη πορεία ζωής. Και αν μέχρι τώρα ξέραμε πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά τη μαμά τους και ειδικά στα πρώτα τους χρόνια, νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν τα προφανή: και ο πατέρας είναι πολύ, πολύ απαραίτητος.

Η καθημερινή εναχόληση του πατέρα με το παιδί οδηγεί στην ευτυχία
Ναι, στην ευτυχία και για τους δύο. Και δεν μιλάμε για extreme καταστάσεις: το να παρακολουθούν μαζί το αγαπημένο πρόγραμμα στην τηλεόραση ή να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι οδηγεί σε ψυχική ισορροπία και σαφώς αναπτύσσει μια πνευματική σχέση η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξαγοράζεται με μεγαλοπρεπή δώρα, πολυτελείς διακοπές ή πολυέξοδες βόλτες.

Απλά παίξτε
Οι γυναίκες και δη οι μαμάδες, επιλέγουμε πιο ήπια παιχνίδια. Αντιθέτως, το παιχνίδι με τον μπαμπά φαντάζει πιο έντονο (και συνήθως είναι), διεγείρει περισσότερο τα παιδιά και ενέχει κάτι το… απρόβλεπτο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το παιχνίδι με τον μπαμπά κάνει τα παιδιά λιγότερο επιθετικά και πιο κοινωνικά.

Και όπως σε όλα τα παιχνίδια, υπάρχουν κανόνες
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μπαμπάς επιβάλλει ευκολότερα την άποψή του και δεν χωρούν πολλά – πολλά. Και αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τις μαμάδες, οι πατεράδες τείνουν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν ενήλικες και να τους μιλάνε με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, μπορεί οι μαμάδες να φημίζονται ως αυστηρές αλλά στην πραγματικότητα ο μπαμπάς καταφέρνει να περνάει η δική του άποψη (ακόμα και όταν δεν είναι και τόσο πολύ δική του).

Πρέπει όμως και να ρισκάρεις…
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι μπαμπάδες είναι πιο ριψοκίνδυνοι και αυτό προτρέπουν να κάνουν και τα παιδιά τους. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά αποκτούν περισσοτερη αυτοπεποίθηση και αποκτούν μεγαλύτερο θάρρος για να ξεπερνούν τυχόν εμπόδια του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, μιας και ο μπαμπάς λογίζεται ως ο προστάτης της οικογένειας, η καθημερινή ενασχόλησή του με τα παιδιά δημιουργεί το τόσο σημαντικό αίσθημα ασφάλειας, χάρη στο οποίο οι μετέπειτα επιλογές των παιδιών (π.χ. φίλοι, σύντροφοι, επαγγελματική πορεία) να χαρακτηρίζονται από περισσότερο ορθολογισμό και συνέπεια.

Ο μπαμπάς είναι το αντικαταθλιπτικό
Το καναδικό ερευνητικό κέντρο Father Involvement Research Alliance κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι στοργικοί μπαμπάδες, πέρα απ΄ όλα τ’ άλλα, μειώνουν τις πιθανότητες το παιδί και μετέπειτα έφηβος να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ ειδικά οι κόρες που έχουν καλή σχέση με οτ μπαμπά χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Από την άλλη οι γιοί, έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και είναι πολύ λιγότεροι επιθετικοί. 

Τέλος, άλλο μαμά άλλο μπαμπάς
Μπορεί κάποιοι να αναρωτιέστε πόσο διαφορετικοί μπορέι να είναι οι ρόλοι των δύο όταν ακολουθείται “κοινή γραμμή” στο μεγάλωμα του παιδιού. Κι όμως, οι ρόλοι διαφέρουν κατά πολύ. Και αυτό έχει να κάνει και με τη διαφορετικότητα των δύο φύλων. Οι γυναίκες προωθούμε περισσότερο την έννοια της ασφάλειας, της ισότητας και το αίσθημα της δικαιοσύνης. Από την άλλη οι άνδρες, μυήουν τα παιδιά στον υγιή ανταγνωισμό, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.