Γιατί απατούν οι άνδρες;

Γιατί οι άνδρες είναι άπιστοι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν φταίει πάντα  το σεξ. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν άνδρες που τείνουν να απατούν τις συζύγους τους, περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι το έκαναν επειδή θεώρησαν ότι έχουν παραμεληθεί από τις συντρόφους τους. Μόνο το 7% το έκανε εξαιτίας καθαρά της σεξουαλικής τους επιθυμίας για κάποια άλλη. Τότε πως μπορούμε να συγκρατήσουμε τους άνδρες μας για να μην προβούν στο… ατόπημα; Για να βρούμε μια απάντηση, απευθυνθήκαμε στην πηγή – τους συζύγους!

1. Δεν αισθάνεται πλέον σέξι και επιθυμητός
«Ένιωσα ότι η γυναίκα μου έπαψε να σκέφτεται πως είμαι ελκυστικός. Εκείνη μου έλεγε πόσο ατημέλητος ήμουν ενώ έλιωνε πάνω από φωτογραφίες του George Clooney», ανέφερε ο Δ. Σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός σας αν τον συγκρίνετε με αστέρες του κινηματογράφου. Γι’ αυτό να τον αντιμετωπίζετε με κατανόηση, με πολλή αγάπη και σκεφτείτε το και λίγο καλύτερα… στο κάτω κάτω αυτόν επιλέξατε και αυτόν παντρευτήκατε, όχι τον George Clooney.

2. Νομίζει ότι μπορεί να τη “βγάλει καθαρή” και ότι δε θα το μάθετε ποτέ
Για μερικούς άνδρες, η έλλειψη των συνεπειών είναι αυτή που τους κάνει άπιστους. “Η γυναίκα μου ποτέ δεν το έκανε θέμα όταν έπρεπε να δουλέψω μέχρι αργά ή ακόμα και όταν πέρασα τα γενέθλιά της παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Ήξερα ότι θα πληγωθεί εάν μάθει για την απιστία μου, αλλά πίστευα ότι δε θα το αντιληφθεί ποτέ”, παραδέχεται ο Α. Το συμπέρασμα: ακόμα κι αν ξέρει ότι θα τον συγχωρέσεις, πρέπει να θέσεις ορθά και ξεκάθαρα τα όρια ώστε να γνωρίζετε και οι δύο ποιά είναι η κόκκινη γραμμή.

3. Το “εγώ” του έχει γκρεμιστεί
Μερικές φορές μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να κάνει το σύντροφό σου να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και να αναζητά μια τόνωση της αυτοπεποίθησής του εκτός του συζυγικού κρεβατιού. «Η γυναίκα μου είναι καταπληκτική, αλλά μετά από μια περίοδο ανεργίας έξι μηνών και ενώ την έβλεπα κάθε πρωί να πηγαίνει στη δουλειά, ένιωσα την ανάγκη να ξεφύγω από το πόσο άσχημα ένιωθα για τον εαυτό μου. Είτε θα ξέσπαγα στο αλκοόλ είτε θα στρεφόμουν σε μια άλλη γυναίκα. Στην περίπτωσή μου, επέλεξα το δεύτερο”, ομολογεί ο Χ.

4. Δεν θεωρεί πως τα συναισθήματά σας αποτελούν προτεραιότητα.
Ο Κ. παραδέχεται, ‘ήμουν άπληστος. Μια γυναίκα δεν μου ήταν αρκετή. Αυτή η παιδιάστικη προσέγγιση – όπως κάνει ένα παιδί σε παιχνιδάδικο –  συνεχίστηκε για χρόνια ώσπου η γυναίκα μου μού είπε πόσο άσχημα την έκανε να αισθάνεται αυτή η συμπεριφορά μου. Ο εγωκεντρισμός μου ήταν αυτό που πλήγωνε το πρόσωπο για το οποίο νοιαζόμουν πιο πολύ στον κόσμο,” λέει ο Β. Η σύζυγός του τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι αν επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη δική της φροντίδα και στα δικά της συναισθήματα, οι πράξεις του θα άλλαζαν. Και είχε δίκιο. Αυτός σταμάτησε να την απατά και εκείνη τον συγχώρεσε.

5. Θεωρεί ότι δεν είναι σημαντικός ο ρόλος του στη ζωή σας
Το έντονο και ταραχώδες καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να το κάνει πιο εύκολο για σας να ξεχάσετε πόσο σημαντικός είναι στη ζωή σας. Μην αφήσετε να συμβεί αυτό. “Όταν ξεκινήσαμε την κοινή μας ζωή μας ήμασταν σαν ένα και υπολογίζαμε πάντα τα συναισθήματα του άλλου. Ήξερα ότι η ένταση δεν θα διαρκέσει, αλλά μετά από μερικά χρόνια άρχισα να αισθάνομαι ότι με θεωρεί δεδομένο, σαν να ήμουν δέκατος στη λίστα των προτεραιοτήτων της”, λέει ο Λ. Η απιστία του δεν οφειλόταν στη σεξουαλική έλξη για κάποια άλλη αλλά ότι κάποια άλλη τον έκανε να αισθάνεται σημαντικός ως άνθρωπος.

What-we-really-think

6. Είναι θυμωμένος, αλλά δεν θα σου μιλήσει γι ‘αυτό
Ένας άντρας που δεν εκδηλώνει αυτά που τον ενοχλούν, είναι ευάλωτος στη διάπραξη μιας απιστίας. “Η γυναίκα μου απουσίαζε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το ετήσιο party που διοργανώνει η εταιρεία στην οποία εργάζομαι. Ήξερε ότι ενοχλήθηκα με την απόφασή της, αλλά παρόλα αυτά επέμενε στη θέση της και δεν ήρθε”, λέει ο Γ. Κατέληξε να πιεί πάρα πολύ και πέρασε τη βραδιά με μια παντρεμένη συνάδελφό του, η οποίος ήταν επίσης σόλο εκείνη τη νύχτα. “Δεν συνέβη ποτέ ξανά και δεν το είπα στη γυναίκα μου, αλλά εγώ πάντα θα αισθάνομαι ότι την πρόδωσα”. Δεδομένου ότι κανένας από εσάς δεν μπορεί να μπει στο κεφάλι του άλλου, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τους κώδικες τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές.

7. Νιώθει υποτιμημένος
Ακόμη και αν η σεξουαλική σας ζωή είναι ισχυρή, το να τον επαινείς και να τον εξυψώνεις θα την κάνει ακόμα ισχυρότερη, παραδέχεται ο Μ. “Είχα μια σχέση έξι μηνών με μια γυναίκα που με έκανε να αισθάνομαι σαν να περπατούσα στα σύννεφα. Ακόμα κι αν έληξε η σχέση, θα ήθελα η γυναίκα μου να με εκτιμά για αυτό που είμαι και για όσα της προσφέρω”. Θυμηθείτε να κάνετε στο σύζυγό σας τουλάχιστον μία φιλοφρόνηση την ημέρα – δεν έχει σημασία αν είναι κάτι σημαντικό ή όχι – για να του θυμίζεις πόσα πολλά σημαίνει για εσένα.

8. Τον κατηγορείς συνέχεια ως άπιστο
Ο Ν. ήταν ένας πιστός σύζυγός, μέχρι που απίστησε. “Από το μήνα του μέλιτος μας ακόμα, η γυναίκα μου εξέφρασε τις υποψίες της ότι ήμουν άπιστος. Ήξερα ότι αυτό συνέβαινε επειδή ο πατέρας της είχε μια εξωσυζυγική σχέση, αλλά αυτό που εκείνος έκανε δεν είχε να κάνει με μένα. ​Δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορούσε να την κάνει να πάψει να με αμφισβητεί, αισθάνθηκα ότι δεν θα έχει σημασία αν την απατούσα και έτσι και έκανα”. Αν είστε εσείς η καχύποπτη σύζυγος, αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Αυξήθηκαν ραγδαία τα προσωπικά του έξοδα ή οι ώρες εργασίας ή απλά εσύ αισθάνεσαι ανασφάλεια; Συζητήστε ανοιχτά όλα όσα σας ενοχλούν και μιλήστε ξεχωριστά για τις ανάγκες σας.  Κάντε διάλογο και όχι μονόλογο.

9. Θέλει να σου δείξει ότι είναι δυστυχισμένος
“Εγώ της έλεγα εδώ και μήνες ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Πρότεινα ακόμη και να επισκεφτούμε κάποιον σύμβουλο γάμου, αλλά εκείνη αρνήθηκε”, θυμάται ο Τ. Το οne night stand που έκανα ήταν μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια να κάνω τη γυναίκα μου να καταλάβει τη δυστυχία στην οποία είχαμε υποπέσει. Και ως εκ θαύματος, δούλεψε. Πήγαμε σε έναν ειδικό και τελικά αναδύθηκε μια ισχυρότερη ένωση”. Το να δώσετε προσοχή και να είστε καλός ακροατής θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και ενδεχομένως, τη σχέση σας. Ένας καλός γάμος είναι μια εταιρική σχέση, και τα δύο μέρη πρέπει να εργαστούν σκληρά και να συνεργαστούν ακόμα στενότερα.