Εσύ τι τύπος μητέρας είσαι;

Η αλήθεια είναι πως κάθε γυναίκα, από τη στιγμή που γίνεται μητέρα, έχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την ανατροφή του παιδιού της από εκείνη που – ενδεχομένως – έχει η μητέρα της ή ακόμα και η κολλητή της. Και φυσικά, κάθε νέα μαμά πιστεύει ότι κάνει την καλύτερη και σωστότερη επιλογή για το δικό της παιδί.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει πέντε βασικούς τύπους μητέρας, με βάση τις προσεγγίσεις που εφαρμόζει ο κάθε τύπος μαμάς στην ανατροφή των παιδιών της.

Εσύ τι τύπος μητέρας είσαι;

Η “ολοκληρωμένη” μητέρα: αυτός ο τύπος μητέρας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια στο παιδί όχι μόνο για σωματική αλλά και για πνευματική ανάπτυξη. Δεν της αρέσουν οι ακρότητες ούτε ο απολυταρχισμός και έτσι το παιδί “εκπαιδεύεται” για να γίνει αυτόνομο και στη συνέχεια ανεξάρτητο. Ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, μια “ολοκληρωμένη” μαμά δείχνει σεβασμό και ακούει τις σκέψεις και τις επιθυμίες των παιδιών της.

Η “επιτακτική” μητέρα: αυτόν τον τύπο μητέρας δεν είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσεις μιας και κάνει αισθητή την παρουσία της με προστάγματα όπως “σήκω πάνω”, “ντύσου πιο γρήγορα”, “μην αργείς” κλπ. Μια “επιτακτική” μητέρα έχει την τάση να υπενθυμίζει συνεχώς στα παιδιά της τους κανόνες καλής συμπεριφοράς (“δεν φωνάζουμε εδώ πέρα”, “κάνε ησυχία”) αλλά και τις υποχρεώσεις τους (“καθάρισε το δωμάτιό σου”, “βούρτσισε καλά τα δόντια σου”) κλπ. Οι ψυχολόγοι λένε πως με αυτό τον τρόπο, το παιδί λαμβάνει μια συνεχόμενη δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα να γεννάται ένα αίσθημα κατωτερότητας. Για το λόγο αυτό, αν ανήκετε σε αυτόν τον τύπο μητέρας, καλό θα είναι να αναθεωρήσετε.

Η “οσιομάρτυρας” μητέρα: είναι οι μαμάδες που θεωρούν άθλο την εγκυμοσύνη και τη γέννα ενός παιδιού και για το λόγο αυτό πιστεύουν πως τόσο το παιδί τους όσο και ο κόσμος όλος τους χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη. Η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού ταυτόχρονα με το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι το κύριο καθήκον τους αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Ναι, είναι σκληρή δουλειά αλλά και με τη γκρίνια δεν λύνεται το πρόβλημα. Αν θωρείτε ότι είστε μια μαμά “οσιομάρτυς”, καλό θα είναι να απεγκλωβιστείτε από το δίπολο “σπίτι – παιδί” και να βρείτε και κάποια extra ενδιαφέροντα μέσα στην ημέρα. Διαφορετικά, το μόνο που θα λαμβάνετε είναι ένα αίσθημα λύπησης από τον περίγυρό σας αλλά και ένα αίσθημα μόνιμης ενοχής από το παιδί σας.

Η μητέρα “δικτάτορας”: προτεραιότητα για αυτή τη μαμά είναι ένα τέλεια οργανωμένο σπίτι και ένα τέλεια καλλωπισμένο παιδί. Η μαμά “δικτάτορας” είναι πολύ αυστηρή και εγωιστικά ικανοποιεί τους προσωπικούς της στόχους, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μοναξιά που νιώθει το παιδί και στην έντονη ανάγκη του για επικοινωνία και αγάπη.

Η μητέρα “σίφουνας”: αυτή η μαμά είναι ιδιαίτερα χαλαρή και απελευθερωμένη και γι’ αυτό το λόγο αγαπιέται από όλα τα παιδιά. Όσα παιδιά έχουν μια τέτοια μαμά δεν βαριούνται ποτέ, μιας και φαίνεται να τα κάνει και να τα προλαβαίνει όλα, χωρίς να γκρινιάζει ή να παραπονιέται. Μια μητέρα “σίφουνας” συνήθως μεγαλώνει ευτυχισμένα αλλά και ταλαντούχα παιδιά.