8 τρόποι να γίνει το παιδί σας πιο έξυπνο

8 τρόποι να γίνει το παιδί σας πιο έξυπνο

Όλες οι μαμάδες πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι το πιο έξυπνο (και το πιο όμορφο, και το πιο ταλαντούχο και το πιο… γενικά). Τη θεωρία των μαμάδων όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι επιστήμονες που μας λένε ότι τα σημερινά παιδιά είναι σοφότερα από τους παππούδες τους! Δηλαδή, η διαδικασία της εξέλιξης συντελείται εντελώς ανεξάρτητα από το DNA.

Αλλά αν δεν ενστερνίζεστε την παραπάνω θεωρία, να ξέρετε ότι ως γονείς, έχετε τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει εξυπνότερο.

1. Αθλητισμός
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ενεργός τρόπος ζωής έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Το ξέρατε όμως ότι μετά από σωματική άσκηση, είμαστε σε θέση να απομνημονεύσουμε νέες λέξεις κατά 20% γρηγορότερα; Η σωματική δραστηριότητα και ο συντονισμός των κινήσεων ενεργοποιούν διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των παιδιών.

2. Συμμετοχή των παιδιών στα δικά σας hobby 
Είτε έχετε ως hobby το μαγείρεμα, το πλέξιμο ή τη μουσική, δώστε ενεργό ρόλο στα παιδιά σας. Η ενεργός μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Και το καλύτερο είναι ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να το σπουδάσουν, αρκεί να επαναλάβουν τα όσα κάνουν οι γονείς τους.

3. Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά τους
Όταν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον για κάτι, καλό είναι να το βοηθήσετε να ανακαλύψει και να ακολουθήσει το πάθος του. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τα ενθαρρύνουμε και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να βελτιωθούν σε κάτι που τους αρέσει παρά σε κάτι που αρέσει μόνο στους γονείς τους.

4. Αφήστε τα παιδιά να κοιμηθούν
Τα οφέλη του ύπνου είναι ατελείωτα. Ο ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη της ικανότητας μάθησης και βοηθά κατά τη διάρκεια της ημέρας στη διατήρηση πληροφοριών. Και για τα παιδιά και τους ενήλικες, ένας καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση.

8 τρόποι να γίνει το παιδί σας πιο έξυπνο

5. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους
Να μην ξεχνάτε να είστε υποστηρικτικοί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι βλέπετε το παιδί να προσπαθεί για το ίδιο πράγμα για εκατοστή φορά! Λένε ότι το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται στην παραίτηση. Φυσικά και δεν είμαστε όλοι μας εξαιρετικά ταλαντούχοι. Αλλά αν μάθουμε από παιδιά να είμαστε επίμονοι, αυξάνουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας. Και δεν έχουν όλοι οι στόχοι σχέση με το ταλέντο! Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να διορθώσει μικρά λάθη που το απομακρύνουν από την επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα να το ενθαρρύνετε να προχωρήσει.

6. Ένα ευτυχισμένο παιδί, μαθαίνει πιο εύκολα
Και για να έχετε ένα ευτυχισμένο παιδί, μπορείτε να ξεκινήσετε από το να γίνετε εσείς ένας ευτυχισμένος γονιός. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνουμε. Όταν το σπίτι μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο και η λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν μοιάζει ατελείωτη, ποιο είναι το level της ευτυχίας; Σε αυτή την περίπτωση είναι εύκολο να υποκύψουμε στην πίεση, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και ένα παιδί στο σπίτι.  Αντισταθείτε! Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ευτυχισμένα παιδιά είναι πιο περίεργα, πιο έτοιμα για μάθηση και ως εκ τούτου πιο ευφυή. Και αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτο βαθμό, πρέπει οι γονείς να “δουλέψουν” παραπάνω την σχέση με το παιδί, να αναβάλλουν τις άλλες υποχρεώσεις τους για αργότερα και να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη και τη τρυφερότητά σας. Και αυτά τα 2 χαρακτηριστικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τακτοποιημένο (ή μη) σπίτι.

7. Βοηθήστε τα στο διάβασμα
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις πληροφορίες πολύ καλύτερα όταν παρουσιάζονται με φωτογραφίες. Μετά από την ανάγνωση ενός “ξερού” κειμένου,  σταματήστε, συζητήστε τα όσα διαβάσατε, κάντε ερωτήσεις κλπ. Μέσω της συμμετοχής του γονέα στη διαδικασία του σχολικού διαβάσματος, τα παιδιά μαθαίνουν ταχύτερα.

8. Μουσική
Ακόμα κι αν δεν ονειρεύεστε το παιδί σας να γίνει ροκ σταρ ή το πρώτο βιολί, τα μαθήματα μουσικής μπορούν να βελτιώσουν το IQ του. Πολλές έρευνες δείχνουν την άμεση σχέση μεταξύ της μουσικής, της ψυχικής ευεξίας και της ανάπτυξης των παιδιών.