15 ασυγχώρητα λάθη που κάνουν οι άνδρες

Λένε ότι η γυναίκα είναι εκείνη που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα αλλά και την πορεία μιας σχέσης. Και όπως μπορείς να διαβάσεις εδώ, μέχρι και η ηρεμία σε ένα ζευγάρι οφείλεται σε εμάς τις γυναίκες. Αλλά, για να μην κοροϊδευόμαστε, και το άλλο μέρος – ο άντρας δηλαδή – παίζει σημαντικό παράγοντα, τόσο ο χαρακτήρας του όσο και η γενικότερη συμπεριφορά του.

Και ενώ υπάρχουν πράγματα που σε εκνευρίζουν και τα προσπερνάς ή πράγματα που δεν θέλεις να τα δεις γιατί ο έρωτας σε έχει βαρέσει κατακέφαλα, υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν μπορείς – και δεν πρέπει – με τίποτα ούτε να τα προσπεράσεις και σε καμία περίπτωση να τα συγχωρέσεις (τουλάχιστον, έτσι λένε οι ψυχολόγοι).

Και ποια είναι αυτά τα λάθη που κάνουν οι άνδρες;

Αν ο σύντροφός σου σε κατηγορεί για όλες τις αποτυχίες του, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να διακόψεις κάθε επαφή μαζί του. Προφανώς δεν είναι αρκετά ώριμος για να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και ψάχνει για εξιλαστήριο θύμα. Φυσικά και δεν θα είσαι εσύ…

Αν ο ερωτικός σου σύντροφος αρέσκεται στο να γνωρίζει άλλες γυναίκες και στο αποκρύπτει (που μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις). Είναι μια πολύ σημαντική προδοσία, πόσο μάλλον αν το κάνει κατ’ εξακολούθηση. Αν δεν είσαι εσύ η ΜΙΑ για εκείνον, δεν αξίζει να είναι αυτός ο ένας για ‘σένα.

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σεβαστεί τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες σου, θα σε οδηγήσει στην απομόνωση. Θα αναγκαστείς να αρνηθείς όλα όσα σε γεμίζουν, να απομακρυνθείς από τους φίλους που εκείνος δεν εγκρίνει και εν τέλει να κλειστείς σε ένα χρυσό κλουβί. Μόνο που μην ξεχνάς: επειδή είναι χρυσό, δεν παύει να είναι κλουβί.

Αν ο σύντροφός σου κακομεταχειρίζεται ή κακοχαρακτηρίζει τους δικούς σου ανθρώπους, π.χ. τη μητέρα σου. Ναι, κανείς δεν είναι τέλειος αλλά κάποιος που σε εκτιμά πραγματικά, από σεβασμό και μόνο θα ήταν πολύ προσεκτικός στον τρόπο που μιλάει ή συμπεριφέρεται στα μέλη της άμεσης οικογένειάς σου.

15-asigchorita-lathi-pou-kanoun-i-andres1

Το να δείχνεις σεβασμό και αυτοσεβασμό είναι το Α και το Ω σε μια σχέση. Μην επιτρέψεις ποτέ στον σύντροφό σου να μοιράζεται π.χ. προσωπικές σας φωτογραφίες με τους φίλους του ή να συζητά μαζί τους για τη σεξουαλική σας ζωή. Σαφώς, το ίδιο εγκρατής πρέπει να είσαι και εσύ με τις φίλες σου.

Να θυμάσαι: αν ένας άνδρας έχει ασκήσει έστω και μισή φορά σωματική ή λεκτική βία εναντίον σου ή εναντίον των παιδιών σου, να ξέρεις ότι θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη φορά. Το ίδιο μπορείς να καταλάβεις και από την συμπεριφορά του απέναντι στα ζώα: κάποιος που κακομεταχειρίζεται ένα ζωάκι και μάλιστα το θεωρεί και αστείο, δεν θα αργήσει να δείξει την απανθρωπιά του και πάνω σου.

Μην επιτρέπεις να σου λέει ψέμματα, είτε για μικροπράγματα είτε για σημαντικά ζητήματα. Μια σωστή σχέση δεν μπορεί να βασιστεί σε ψέμματα.

Μην συγχωρείς έναν σύντροφο που σε ταπεινώνει μπροστά σε άλλους, είτε επειδή το θεωρεί αστείο και το κάνει ως χιούμορ είτε επειδή προσπαθεί να εξυψώσει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο. Το μόνο που πραγματικά προσπαθεί να κάνει είναι να συγκαλύψει τα δικά του κόμπλεξ, και εσύ δεν έχει χώρο στη ζωή σου για κομπλεξικούς ανθρώπους.

Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι διακατέχεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όταν ο σύντροφός σου δεν σε εμπιστεύεται, τότε η σχέση σας είναι νοσηρή και προβληματική.

Πείτε αντίο σε έναν άνθρωπο που με την πρώτη ευκαιρία “χτυπάει” τα λάθη που έχεις κάνει στο παρελθόν και τα χρησιμοποιεί εναντίον σου. Το παρελθόν πρέπει να μείνει στο παρελθόν, αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον.

15-asigchorita-lathi-pou-kanoun-i-andres2

Μην ανέχεσαι έναν άνδρα που δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση ενός τρέχοντος προβλήματος και κάνει πίσω. Αν δεν σου συμπαρασταθεί και δεν σε βοηθήσει ο σύντροφός σου, ποιος θα το κάνει;

Οι άνδρες είναι πολυάσχολα όντα αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν στη ζωή των γυναικών τους. Αν ο σύντροφός σου δεν σε στηρίζει από την αρχή στις δύσκολες στιγμές, μην περιμένεις να γίνει κάποιο θαύμα και να αλλάξει στο μέλλον.

Εάν ο σύντροφός σου κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών και δεν το θεωρεί πρόβλημα, να ξέρεις ότι είναι. Μην κάνεις τα στραβά μάτια και λάβε δραστικά μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα.

Ένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε. Δεν είστε μια θέση στάσης, δεν είναι μια τσάντα, δεν υπάρχει εγγραφή και όχι μαμά. Μπορείτε – μια γυναίκα.

Κούνα ρυθμικά το μαντήλι σε έναν σύντροφο που βάζει κάποιον άλλον πάνω από ‘σένα. Εσύ θα πρέπει να είσαι η προτεραιότητά του για να έχει αυτή η σχέση μέλλον.

Οι ψυχολόγοι μπορούν να δώσουν μόνο γενικές συμβουλές, μιας και η κάθε σχέση είναι μοναδική αλλά απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων. Το κυριότερο είναι να εκτιμάς τον εαυτό σου και να παραμένεις δίπλα σε ανθρώπους και δη συντρόφους που αποφεύγουν παιδιάστικα λάθη και ανοησίες.