10 λόγοι που σε κάνουν πιο καλή μαμά (απ’ όσο νομίζεις)

Ως μαμά, έχεις μια φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, που σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και για το πόσο καλή μπορεί να είσαι σε αυτό τον ρόλο. Κλείδωσε μια για πάντα αυτή τη φωνή…

Χθες μπορεί να ήταν μια κακή ημέρα. Μπορεί να μην πέτυχε το φαγητό ή το μικρό σου να μην ήθελε με τίποτα να φάει τη σούπα του, ή να ήταν από εκείνες τις μέρες που τα παιδιά φέρονται λες και τους έχεις ενσωματώσει σούστες… σε όλο το κορμί. Μπορεί και να σκέφτηκες να μεταναστεύσεις και να τους αφήσεις όλους στο σπίτι και ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ας το διαλύσουν, ας μετακομίσουν… αρκεί εσύ να είσαι σε μια κατάλευκη παραλία, κάτω από έναν κοκοφοίνικα απολαμβάνοντας το κοκτέιλ σου.

Και μπορεί αυτή η σκέψη να διήρκησε δευτερόλεπτα (τόσο κρατάει συνήθως) και τότε – από μόνη σου – ένιωσες να κλονίζεται η εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου ως μητέρα. Ίσως να ένιωσες ενοχές που σκέφτηκες κάτι τέτοιο και αμέσως μετά ακόμα περισσότερες ενοχές μιας και θεώρησες πως το πρόβλημα, π.χ. το άγριο παιχνίδι των παιδιών, ξεκινά από εσένα μιας και δεν κάνεις τίποτα σωστά.
Όπως τόσες πολλές μητέρες, έχεις και εσύ μια μικρή φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που ξεγλιστρά μια στο τόσο και προσπαθεί να “κλέψει” λίγη από τη χαρά σου, ψιθυρίζοντάς σου διάφορα όπως “δεν οριοθετείς σωστά τα πράγματα”, “δεν κάνεις αρκετά”, “τα παιδιά έχουν παράπονα”, “υπάρχουν καλύτερες μαμάδες από εσένα” και άλλα τέτοια πικρόχολα.

Αυτήν ακριβώς τη φωνή είναι που θα πρέπει να βάλετε στο mute. Και ενδεχομένως είναι πολύ πιο απλό να συμβεί απ’ όσο νομίζετε. Αυτή η μικρή φωνή κάνει λάθος και θα πρέπει να την σταματήσεις πριν να κάνει πραγματική ζημιά.

Υπάρχουν 10 μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να διώξεις τέτοιου τύπου αρνητικές σκέψεις:

1. Επέλεξες τη μητρότητα
Καλωσόρισες τα παιδιά στη ζωή σου και αυτό από μόνο του είναι αξιοσημείωτο. Το να έχεις παιδιά είναι μια ανιδιοτελής πράξη, πόσο μάλλον όταν επιλέγεις να τους αφιερώσεις όλο σου το χρόνο, τη διάθεση, το κέφι και το ταλέντο μόνο και μόνο για να δεις την ευτυχία στο βλέμμα τους (και να ακούσεις το “άσε μας ρε μάνα” μετά από 10 – 15 χρόνια).

2. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι γιατί είσαι μαμά
Υπάρχουν 24ωρα που η μέρα φαντάζει αιώνας και η νύχτα σύντομη. Και όμως, κάθε πρωί σε βρίσκει να ασχολείσαι με το παιδί πριν πάει σχολείο, να αφήνεις τη βολή του κρεβατιού σου και να μην ξαναγυρίζεις σε αυτή (γιατί όσο λείπουν τα παιδιά πρέπει και να καθαρίσεις το σπίτι, εαν δε δουλεύεις, ειδάλλως αυτό γίνεται μετά τα μεσάνυχτα) και κάθε ημέρα λες ότι είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Κάθε πρωί λοιπόν που επιλέγεις να σηκωθείς από το κρεβάτι και να βάλεις τη μαγική στολή της μαμάς, κερδίζεις πόντους ως γονιός.

3. Διαφωνείς… με αγάπη
Κανείς δεν θέλει να έρχεται σε διαφωνία με τα παιδιά του. Αλλά ο μόνος τρόπος για να το αποφύγεις, είναι να παραιτηθείς. Όταν λοιπόν διαφωνείς με τα παιδιά, αποδεικνύεις την αγάπη που τους έχεις.

4. Έκανες τις επιλογές σου
Δεν έχει σημασία τι οι επιλογές ήταν αυτές ή αν τελικά ήταν οι καλύτερες ή όχι. Το σημαντικό είναι ότι ενδιαφέρθηκες τόσο που οι επιλογές σου είχαν πάντα ως γνώμονα το καλύτερο των παιδιών και όχι απαραίτητα το δικό σου.

5. Ανησυχούσες
Μπορείτε να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να αναρωτιέσαι αν λειτουργείς σωστά με τα παιδιά. Αν μπορέσεις και διατηρήσεις μια υγιής ισορροπία μεταξύ ανησυχίας και αμφιβολίας, θα συνεχίσεις να είσαι μια πολύ καλή μαμά.

6. Ξόδεψες χρόνο
Θα μπορούσες να αγνοήσεις τα παιδιά και τις επιθυμίες τους και να κάνεις κάθε μέρα κάτι που ευχαριστεί αποκλειστικά εσένα. σας και να κάνετε τη δική σας πράγμα κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα βιώσιμη επιλογή. Ωστόσο, μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στην άκρη κάθε μέρα για να ακούσετε και να παίξετε με τα παιδιά σας. Πραγματικά εκτιμώ το χρόνο σας.

7. Έμαθες πράγματα
Αυτή τη στιγμή διαβάζεις ένα άρθρο που αφορά τα παιδιά σου. Καταλαβαίνεις πόσα σημαίνει αυτό; Αγαπάς τόσο πολύ τα παιδιά σου που αυτό και μόνο είναι αρκετό για να συνεχίσεις το διάβασμα, την περαιτέρω διεύρυνση των γνώσεών σου και τη γενικότερη επιμόρφωση, ώστε να μπορείς να εξετάζεις από διάφορες μεριές κάθε κατάσταση.

8. Γέλασες με την ψυχή σου
Κάποια στιγμή στο παρελθόν, ίσως και την προηγούμεν εβδομάδα, πάνω που ήσουν έτοιμη να βάλεις τις φωνές και τα νεύρα σου χτύπησαν κόκκινο, ένιωσες να θες να γελάσεις με την ψυχή σου συνειδητοποιώντας πόσο “μικρά” είναι αυτά που σε κάνουν να θυμώνεις. Το χιούμορ είναι ουσιαστικό στοιχείο ενός επιτυχημένου γονέα. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι πως οι μαμάδες ξέρουν να φτιάχνουν σπίτια πλημμυρισμένα με στιγμές διασκέδασης.

9. Ξέρεις να συγχωρείς
Ο σκοπός της οικογένεις είναι να μαθαίνεις και από τα λάθη σου. Είναι φοβερό ότι ως μαμά έμαθες να συγχωρείς τα παιδιά σου (και ίσως και τους άλλους) και ταυτόχρονα τα παιδιά σου σε μάθανε να συγχωρείς τον εαυτό σου. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη αγάπη και εύνοια στη ζωή μας.

10. Έμαθες να εμπιστέυεσαι τον εαυτό σου
Κανείς δεν είναι καλύτερα “εξοπλισμένος” να μεγαλώσει τα παιδιά σου από εσένα. Εκείνα σε χρειάζονται και εσύ τα λατρεύεις! Μόνο εσύ τα γνωρίζεις αρκετά καλά για να τους δώσεις τα απαραίτητα. Δεν είναι φοβερό ότι δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο της μαμάς;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μην αφήνετε τις κακές ημέρες να σας παίρνουν από κάτω και να σας στερούν όμορφες, οικογενειακές στιγμές αλλά και τη εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας. Καμία μητέρα δεν έχει “ανοσία” στο συναίσθημα της ανεπάρκειας ή της αμφιβολίας, αλλά μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να μείνει για πολύ πεσμένος στα πατώματα. Αυτή η αρνητική φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σας, σας κρατά μερικά μέτρα μακριά από το να είστε ακριβώς το είδος της μαμάς που τα παιδιά σας χρειάζονται. Ήρθε η ώρα να την “απενεργοποιήσετε” και να μάθετε πόσο θαυμάσια μητέρα, πραγματικά, είστε.