Τα 8 σημεία του σώματός μας που δεν πρέπει να πειράζουμε

Και όταν λέμε ότι ΔΕΝ πρέπει να τα πειράζουμε, εννοούμε για κανέναν λόγο και με καμία αφορμή.

Κρατήστε λοιπόν τα χεράκια σας μακριά και προσπαθήστε να αποφύγετε τον πειρασμό γιατί διαφορετικά το πιο πιθανό είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση.

1. Μη τραβάτε τις λευκές τρίχες από τα μαλλιά σας
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume
Κι όμως, δεν είναι αστικός μύθος… κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τραβώντας και ξεριζώνοντας τις λευκές τρίχες από τα μαλλιά, τις δυναμώνουμε – όπως μπορεί να πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι πως όταν τα μαλλιά γκριζάρουν σημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο θυλάκιο τρίχας παράγει λιγότερη μελανίνη – τη χρωστική που δίνει το χρώμα στα μαλλιά. Έτσι λοιπόν, το τράβηγμα δεν προκαλεί την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών αλλά μπορεί να τραυματίσει το θυλάκιο. Όταν οι γκρίζες τρίχες επανέρχονται, το συνεχές τράβηγμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή σχηματισμό ουλών του θύλακα της τρίχας.

2. Μην τραβάτε τα πετσάκια και τις παρανυχίδες 
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume1
Το δέρμα γύρω από το νύχι είναι πολύ ευαίσθητο και αν το τραυματίσουμε ο πόνος είναι οδυνηρός και το ενδεχόμενο μόλυνσης μεγάλο. Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τα ενοχλητικά κατά τ’ άλλα πετσάκια, είναι να τα τραβάμε με τα δόντια ή να τα δαγκώνουμε. Τα βακτήρια μπορούν άνετα να μολύνουν την ανοιχτή πληγή, προκαλώντας ερυθρότητα και οίδημα. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να κόψουμε το περιττό δέρμα με ένα καθαρό ψαλίδι και να εφαρμόσουμε μια αντισηπτική κρέμα σε περίπτωση τραυματισμού της περιοχής.

3. Μην τρίβετε τα τσιμπήματα από κουνούπι
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume2
Όταν τα κουνούπια μας… ρουφούν το αίμα, εγχέουν σάλιο. Οι πρωτεΐνες αυτού του σάλιου προκαλούν μια άμεση ανοσολογική αντίδραση, αφήνοντας τη χαρακτηριστική κοκκινίλα και δημιουργώντας το αίσθημα του κνησμού. Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να αντισταθούμε και να μην ξύσουμε με μανία την περιοχή. Και μπορεί στην αρχή να δημιουργηθεί το αίσθημα της ευχαρίστησης, καθώς ενεργοποιούνται τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο, αλλά αν συνεχίσουμε, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουμε υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγηθούμε στη δημιουργία οιδήματος και έντονου κνησμού με μεγάλη διάρκεια. Μόλις λοιπόν εντοπίσετε το τσίμπημα, εφαρμόστε μια χαλαρωτική λοσιόν ή αλοιφή υδροκορτιζόνης. Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε την περιοχή με λίγο πάγο.

4. Μην αφαιρείτε τα μαύρα στίγματα 
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume3
Ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τα σπυράκια, ισχύει και για τα μαύρα στίγματα: κρατήστε τα χέρια σας μακριά τους. Όση χαρά και ευχαρίστηση και αν μας προσφέρει να αφαιρούμε τα μαύρα στίγματα πατώντας τα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παραμένουν στη θέση τους. Η εξαγωγή των μαύρων στιγμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, μπορεί να τραυματίσει την επιδερμίδα και να προκαλέσει ερυθρότητα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας για να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία για τα μαύρα στίγματα.

5. Μην αφαιρείτε το ξεραμένο αίμα 
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume4
Ιδανικά, δεν θα πρέπει να σχηματιστεί σκληρή επιφάνεια λόγω του ξεραμένου αίματος. Όταν τραυματιζόμαστε επιδερμικά καλό θα είναι να διατηρείται το δέρμα καθαρό, να ενυδατώνεται σωστά και να καλύπτεται με έναν επίδεσμο έτσι ώστε να μην στεγνώνει. Οι πληγές που έχουν σκληρή επιφάνεια επουλώνονται συνήθως πιο αργά. Οπότε, καλό είναι να μην απομακρύνετε το ξεραμένο αίμα μιας και θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης από την αρχή. Κάνετε υπομονή και μετά από μια εβδομάδα ή δύο, η πληγή σας θα έχει επουλωθεί.

6. Μην τρυπάτε τις φουσκάλες 

Για πολλούς είναι η ύψιστη απόλαυση το να “σκάνε” τις φουσκάλες μόλις αυτές δημιουργούνται. Το άθικτο δέρμα όμως που υπάρχει από κάτω είναι αποστειρωμένο, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν η φουσκάλα είναι σε σημείο που σας ενοχλεί στο να πράξετε τα βασικά, π.χ. είναι στο πόδι σας και δυσκολεύει το περπάτημα, μόνο τότε είναι καλό να την ξεφορτωθείτε αρκεί να το κάνετε σωστά.  Πλύνετε τα χέρια και την φουσκάλα με σαπούνι, ξεπλύνετε καλά με  νερό και στη συνέχεια περάστε τη με λίγο οινόπνευμα. Χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη βελόνα, τρυπήστε τη φουσκάλα σε πολλά σημεία, επιτρέποντας στο υγρό να τρέξει προς τα έξω και χωρίς να πειράξετε τον “φλοιό” της. Καλό είναι να εφαρμόσετε μια αντισηπτική αλοιφή και να καλύψετε το σημείο με ένα έμπλαστρο.

7. Μην αφαιρείτε το φθαρμένο βερνίκι νυχιών
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume6
Μόλις διαπιστώσετε ότι το βερνίκι νυχιών έχει αρχίσει να χαλάει, καλό είναι να το αφαιρέσετε με λίγο ασετόν και όχι να αρχίσετε να το τραβάτε προκειμένου να το βγάλετε. Αν το κάνετε, τα νύχια σας θα γίνουν εύθραυστα και πιο λεπτά, γεγονός που θα τα κάνει να σπάνε πιο εύκολα.

8. Μην τρίβετε τα μάτια
ta-8-simia-tou-somatos-mas-pou-den-prepi-na-pirazoume7
Συνηθίζουμε να τρίβουμε τα μάτια μας όταν ξυπνάμε, αλλά το δέρμα γύρω από αυτά είναι πολύ λεπτό (περίπου 0,5 mm) και το έντονο τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ρωγμές των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στην εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, όταν αγγίζετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια, μπορεί να μεταφέρετε τα βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης (επιπεφυκίτιδα) ή την πιθανότητα να κολλήσετε κάποια ίωση.