Ποιες ασθένειες κληρονομούμε από τις μαμάδες μας;

Επιστήμονες από διαφορετικές χώρες συνέταξαν έναν κατάλογο με επτά ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της θηλυκής γραμμής, δηλαδή μέσω της μητέρας και της γιαγιάς μας:

1. Ημικρανία
Οι έντονες, συνήθεις ημικρανίες συνδέονται με τις γυναίκες του γενεαλογικού μας δέντρου σε ποσοστό 70 – 80%. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το ειδικό γονίδιο που προκαλεί τις ημικρανίες. Αν τεθεί λοιπόν σε λειτουργία, οι εξωτερικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες (θόρυβος, καφεΐνη κ.λ.π.) μπορούν εύκολα να διεγείρουν τα κέντρα του πόνου στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τις ημικρανίες.

2. Καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού “μεταδίδεται” γενετικά σε ποσοστό 15%. Και αυτό που μεταδίδεται κυρίως είναι οι μεταλλάξεις των γονιδίων. Επιπλέον, ο κίνδυνος να κληροδοτηθεί η νόσος αυξάνεται αν υπάρχουν μεταλλάξεις από νεαρή ηλικία. Σε ορισμένες χώρες, οι γυναίκες που έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους, κάνουν σε μικρή ηλικία γενετικές εξετάσεις για να εντοπιστούν τα μεταλλαγμένα γονίδια.

3. Φυσική κατάσταση
Ναι, ακόμα και αυτό το κληρονομούμε σε ποσοστό 50% από τη μεριά της μαμάς μας.  Το πόσο εύκολα και γρήγορα αναπτύσσονται οι μύες αλλά και ο σωματότυπος συνήθως κληρονομείται από τη θηλυκή γραμμή. Αν λοιπόν ονειρεύεστε ολυμπιακά μετάλλια, ρίξτε μια ματιά πρώταστη μαμά ή στη γιαγιά.

4. Κατάθλιψη
Ανάλογα με το είδος της κατάθλιψης και τη σοβαρότητά της, υπάρχει μια γενετική σύνδεση σε ποσοστό 10 – 30%. Για παράδειγμα, η εποχιακή κατάθλιψη μεταδίδεται πιο συχνά από ό,τι άλλες πιο βαριές μορφές που χρήζουν ειδικής παρακολούθησης ή και φαρμακευτικής αγωγής. Η κατάθλιψη, ως ψυχική ασθένεια, μπορεί να αποτελέσει μερικές φορές οικογενειακή νόσο. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια ομάδα γονιδίων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Τα γονίδια αυτά μπλοκάρουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνη της ευτυχίας, η οποία ρυθμίζει τη διάθεσή μας.

5. Παχυσαρκία
Μόνο το 4% των κοριτσιών των οποίων οι μητέρες ήταν αδύνατες, έφτασαν στα όρια της παχυσαρκίας. Αντιθέτως, εκείνες που οι μητέρες τους ήταν παχιές είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσθετο βάρος. Οι επιστήμονες λένε ότι αν και οι 2 γονείς είναι παχύσαρκοι, οι πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκα παιδιά αυξάνονται κατά 70%. Βέβαια, μία από τις τελευταίες μελέτες σε αυτόν τον τομέα παρουσίασε ένα ενδιαφέρον γεγονός: η παχυσαρκία κληροδοτείται από τη μητέρα στην κόρη και από τον πατέρα στον γιο. Δηλαδή, αν ο πατέρας έχει υπερβολικό βάρος, η κόρη μάλλον είναι απίθανο να γίνει παχύσαρκη.

6. Πρόωρη εμμηνόπαυση
Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται γενετικά σε ποσοστό 70 – 85%. Για την κατάσταση αυτή είναι υπεύθυνα τέσσερα γονίδια. Κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στις ηλικίες 51-53 χρόνων, αλλά σε ορισμένες γυναίκες (περίπου μία στις είκοσι) κάνει την εμφάνισή της και πριν τα 46.

7. Προβλήματα καρδιάς
Η γενετική σύνδεση φτάνει το 20% και  έτσι αν η μητέρα έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθεί στην ίδια κατάσταση και η κόρη. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με σαφήνεια αν αυτό που επηρεάζει και επιδεινώνει μια τέτοια κατάσταση είναι η κληρονομικότητα ή το εξωτερικό περιβάλλον και οι καθημερινές, βλαβερές συνήθειες.

Τέλος, να τονίσουμε ότι όταν μιλάμε για κληρονομικούς παράγοντες, εννοούμε μόνο την προδιάθεση. Δεν είναι απαραίτητο να νοσήσετε και εσείς από κάτι που υπέφερε η μητέρα σας.

Επίσης, συχνά από τη θηλυκή γραμμή μεταδίδονται και τα προβλήματα της αρτηριακής πίεσης. Ο κανόνας λέει πως σε μικρότερες ηλικίες παρουσιάζεται υπόταση ενώ σε μεγαλύτερες υπέρταση.