Περίοδος: 9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες

9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο

Κατά την περίοδο (έμμηνος ρύση), το γυναικείο σώμα γίνεται πιο ευάλωτο. Αλλά πολλές από εμάς, δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, και συνεχίζουμε κανονικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι αυτές τις δύσκολες μέρες του μήνα, πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω.

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη εκείνα – που κάνουμε οι περισσότερες – κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Λάθος #1 – αθλητικές δραστηριότητες
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Όσες πηγαίνουμε γυμναστήριο, δεν θέλουμε να αναβάλλουμε την προγραμματισμένη μας άσκηση. Ωστόσο, οι γυναικολόγοι συνιστούν την πρώτη μέρα της περιόδου να εγκαταλείψουμε εντελώς τη σωματική άσκηση. Και αυτή η συμβουλή αυτή δίνεται καθώς η σωματική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος. Μολαταύτα, δεν πρέπει να απορρίψουμε εντελώς την άσκηση. Απλά είναι προτιμότερες οι πιο ήπιες ασκήσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνει το πιλάτες και η γιόγκα.

Λάθος #2 – ξεκούραση στο κρεβάτι
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Όλες έχουμε περάσει – έστω και μια φορά στη ζωή μας – μια ολόκληρη ημέρα ξαπλωμένες στο κρεβάτι λόγω της περιόδου. Κι όμως, είναι μια λανθασμένη τακτική. Και αυτό γιατί σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, μειώνεται σημαντικά η ροή του αίματος και αυξάνονται έτσι οι αναμενόμενες ημέρες του κύκλου. Εξαίρεση αποτελούν μόνο εκείνες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει ακατάσχετη αιμορραγία και τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Λάθος #3 – το μπάνιο
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Ίσως νομίζατε ότι είναι μύθος, αλλά είναι προτιμότερο να αποφύγετε το μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Και αυτό διότι κατά την εμμηνόρροια, ο τράχηλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και επιρρεπής σε βακτηριδιακές μολύνσεις. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερθέρμανση του σώματος: κατά τη διάρκεια ενός καυτού μπάνιου, τα αγγεία διαστέλλονται και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία.

Λάθος #4 – έντονη σεξουαλική ζωή
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Οι γυναίκες συχνά ρωτάμε τον γυναικολόγο μας εάν μπορούμε να έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι περισσότεροι γιατροί δίνουν θετική απάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο σύντροφος λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φλεγμονών μια και το αίμα αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη λοιμώξεων και μικροβίων. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αναβάλουμε την ευχαρίστηση για αργότερα!

Λάθος #5 – αυστηρή δίαιτα
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Ορισμένες από εμάς, στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε την ιδανική σιλουέτα, καταφεύγουμε σε αυστηρές δίαιτες. Και φυσικά, δεν μας περνάει καν από το μυαλό να αναβάλλουμε τη δίαιτα έστω και για μια μέρα μέσα στον μήνα. Εντούτοις, οι γυναικολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πλήρη διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου, χωρίς στερήσεις. Μπορούμε να καταναλώνουμε σχεδόν τα πάντα, κατά προτίμηση συχνά σε μικρές ποσότητες. Να θυμάστε ότι ο υποσιτισμός σε συνδυασμό με την απώλεια αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Λάθος #6 – λήψη ορισμένων φαρμάκων
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Κατά την περίοδο, το αίμα πήζει δυσκολότερα. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να αποφεύγουμε φάρμακα που “αραιώνουν” το αίμα, όπως είναι η ασπιρίνη.

Λάθος #7 – κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να ξεχάσουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Το αλκοόλ αυξάνει τον πόνο και τις κράμπες. Από την άλλη, τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην πρόσληψη υγρού. Μπορείτε να πιείτε όσο νερό, χυμό ή τσάι επιθυμείτε.

Λάθος #8 – συχνή χρήση ταμπόν
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Η σταθερή και παρατεταμένη χρήση ταμπόν μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη φλεγμονών. Ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει αν η αλλαγή του ταμπόν γίνεται σε ακατάλληλους χώρους ή με βρώμικα χέρια.

Λάθος #9 – αλμυρές τροφές 
9 λάθη που κάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο
Πολλές από εμάς, κατά την περίοδό μας, υποφέρουμε από οίδημα. Καλό είναι λοιπόν να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση καταναλώνοντας extra αλάτι.

Δοκιμάστε τον επόμενο μήνα να αποφύγετε τα παραπάνω λάθη, για να νιώθετε άνετες και ξεκούραστες ακόμα και τις “δύσκολες μέρες” του μήνα.