Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ο ιδανικός εργαζόμενος

Πολλές φορές νομίζουμε ότι αυτό που απαιτείται για να βρούμε μια καλή δουλειά είναι τα πτυχία ή τα μεταπτυχιακά, η φιλοδοξία, η καλή οργάνωση, η εμπειρία και τόσα άλλα. Ναι, σίγουρα αυτά τα “άλλα” παίζουν τον ρόλο τους αλλά μην ξεχνάμε πως μετράει ιδιαίτερα η πρώτη εντύπωση.

Ο εργοδότης μπορεί να αποφασίσει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αν του κάνεις ή όχι, ακόμα και αν δεν έχει μπροστά του το πλούσιο – κατά τ’ άλλα βιογραφικό σου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα του 2006, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Princeton, χρειάζεται μόνο ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να αποφασίσεις για την ποιότητα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου μόνο με βάση την εξωτερική του εμφάνιση!!!

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα λοιπόν, που σαφώς έχει κοινά σημεία με εκείνη του 2006, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα – που είναι ικανά να σου δώσουν ένα μικρό προβάδισμα σε σύγκριση με κάποιον άλλον υποψήφιο. Για τις ανάγκες της έρευνας, δημιουργήθηκε ένα κολάζ από 2 φωτογραφίες: μια γυναίκα σε 2 πιθανές εκδοχές και αντίστοιχα ένα άνδρας με παραπλήσια χαρακτηριστικά προσώπου.

afta-ta-charaktiristika-echi-o-idanikos-ergazomenos1

Στην περίπτωση της γυναικείας φωτογραφίας, οι συμμετέχοντες εργοδότες επέλεξαν τη γυναίκα εκείνη που εμφανιζόταν με πιο λεπτά χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, στην περίπτωση των ανδρών, οι εργοδότες δεν φάνηκε να κάνουν τέτοια διαφοροποίηση και οι 2 εν δυνάμει υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση επί ίσοις όροις.

afta-ta-charaktiristika-echi-o-idanikos-ergazomenos2

Συμπέρασμα; Για εμάς τις γυναίκες – δυστυχώς – τα ταμπού και οι προκαταλήψεις μετράνε ακόμα και γι’ αυτό μια υποψήφια εργαζόμενη με λεπτά χαρακτηριστικά παίρνει εύκολα το προβάδισμα έναντι μιας λιγότερο εμφανίσιμης, σύμφωνα πάντα με τα επεβεβλημένα κοινωνικά πρότυπα.