Οι πιο χριστουγεννιάτικες σαλάτες

Σαλάτα  με κόκκινο λάχανο
cabbage
Υλικά:
250 γραμμάρια κόκκινο λάχανο
1 μικρό μήλο
σέλινο (ανάλογα με την προτίμησή σας)
20 γραμμάρια καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι

Προετοιμασία:
Ψιλοκόψτε, όσο μπορείτε πιο λεπτό, το λάχανο. Προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι και πατήστε καλά καλά με τα χέρια σας το λάχανο, για να μαλακώσει, να ξεπικρίσει και να βγάλει την περιττή υγρασία.
Στη συνέχεια, προσθέστε το ψιλοκομμένο σέλινο, το μήλο, το ξίδι και το λάδι.
Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη σαλάτα να σταθεί για 30 λεπτά.
Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, βάλτε τη σαλάτα σας σε μια γιορτινή πιατέλα και γαρνίρετε με φρέσκα βότανα ή και βρώσιμα λουλούδια.
Τέλος, πασπαλίστε τη σαλάτα σας με καρύδια.

Σαλάτα “Νάπολη”
napels
Υλικά:
τηγανιτές μελιτζάνες
καρύδια
φρέσκια ντομάτα
βραστά αυγά
παρμεζάνα
σκόρδο
μαγιονέζα
αλάτι

Προετοιμασία:
Στρώνετε σε μια πιατέλα τα παραπάνω υλικά με την εξής σειρά:
Στρώση πρώτη: η μελιτζάνα, την οποία αλοίφετε με λίγη μαγιονέζα και σκόρδο
Στρώση δεύτερη: τα ψιλοκομμένο καρύδια
Στρώση τρίτη: η φρέσκια ντομάτα με λίγη μαγιονέζα,
Στρώση τέταρτη: τα ψιλοκομμένα βραστά αυγά
Στρώση πέμπτη: η τριμμένη παρμεζάνα
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, γαρνίρετε τη σαλάτα σας με μια ντομάτα σε σχήμα τριαντάφυλλο ή με κομμένα αυγά σε σχήμα μαργαρίτας.
Να θυμάστε ότι η σαλάτα θα πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-60 λεπτά.

Σαλάτα “Allegro”
allegro
Υλικά:
1 μέτριο κρεμμύδι
2 βραστά αυγά
50 γραμμάρια τυρί
ένα μέτριο μήλο
μαγιονέζα

Προετοιμασία:
Καθαρίστε το κρεμμύδι, κόψτε το σε ροδέλες και κάθε ροδέλα και πάλι στη μέση, για να προκύψουν “μισά δαχτυλίδια” κρεμμυδιού.
Ρίξτε από πάνω βραστό νερό με λίγο ξύδι και αφήστε τα κρεμμύδια να σταθούν για 20 λεπτά μέσα σε αυτό.
Ψιλοκόψτε τα αυγά και τρίψτε το τυρί.
Κόψτε το μήλο σε μικρούς κύβους.
Και αυτή η σαλάτα γίνεται σε στρώσεις, και καθεμία αλοίφεται με μαγιονέζα και πασπαλίζεται με αλάτι.
Δοκιμάστε να βάλετε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τα αυγά, έπειτα το τυρί και τέλος το μήλο.

Σαλάτα με φρούτα και λαχανικά
fruits_vegetables
Υλικά (η ποσότητα εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων σας):
λάχανο
καρότα
παντζάρια
μήλα
ένα τσαμπί σταφύλια
σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι και ζάχαρη

Προετοιμασία:
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και περνάμε από τον τρίφτη τα παντζάρια, τα καρότα, το μήλο και μια σκελίδα σκόρδο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, πιέζοντας με τα χέρια.
Φτιάχνουμε μια απλή βινεγκρέτ, ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με το ξύδι, και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο.
Πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε τα σταφύλια.
Μπορείτε να διακοσμήσετε τη σαλάτα σας με παντζάρια και καρότα, κομμένα σε σχήμα λουλουδιού.

Σαλάτα με αγγούρι με φαγόπυρο
cucumber
Υλικά:
2 μέτρια αγγούρια
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές της σούπας βρασμένο φαγόπυρο

Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι φλούδα και το κόβουμε σε ροδέλες.
Πλένουμε τα αγγούρια και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους και προσθέτουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο ή προσθέτουμε και λίγη μαγιονέζα, ανάλογα το γούστο σας.

Σαλάτα με ακτινίδιο
kiwi
Υλικά:
2 βρασμένα καρότα
2 ακτινίδια
100 γραμμάρια τυρί
3 βραστά αυγά
30 γραμμάρια σταφίδες
15 γραμμάρια καρύδια  (ελαφρώς καβουρδισμένα)
1 σκελίδα σκόρδο
μαγιονέζα
αλάτι

Προετοιμασία:
Και αυτή τη σαλάτα τη φτιάχνουμε σε στρώσεις.
Στην πρώτη στρώση βάζουμε τα βραστά καρότα, κομμένα σε κύβους.
Στη δεύτερη στρώση, βάλτε ένα μίγμα τριμμένου, σταφίδες, καρύδια, σκόρδο, τους κρόκους των αυγών και τη μαγιονέζα.
Για τη τρίτη στρώση, ψιλοκόψτε το ακτινίδιο.
Τέλος, ψιλοκόψτε τα ασπράδια των αυγών και βάλτε τα από πάνω.

Σαλάτα “Ανοιξιάτικη φρεσκάδα”
spring
Υλικά:
σέλινο
αγγούρι
κινέζικο λάχανο
σχοινόπρασο
άνηθος
βραστά αυγά
μαγιονέζα
αλάτι

Καλά μαγειρέματα & καλές γιορτές!!!