Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Βρίσκονται στο τιμόνι ισχυρών εταιρειών, κατέχουν θέσεις – κλειδιά και αποδεικνύουν γιατί η κορυφή δεν είναι μόνο γένους ανδρικού.

Από την Πέννυ Κούτρα

Ρεπορτάζ: Τάσος Ζάχος, Πέννυ Κούτρα, Απόστολος Μαγγηριάδης

Ειδικός Σύμβουλος: Πάνος Μιχαλόπουλος

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ δεν έχει γένος, υποστηρίζουν οι είκοσι γυναίκες επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη εταιρειών, που παρουσιάζονται στη λίστα του Fortune. Με τη δραστηριότητά τους υποστηρίζουν εξάλλου αυτή τη θέση, και «διασκεδάζουν» τις στατιστικές που καταδεικνύουν «έλλειμμα» γυναικείας ηγεσίας.

Επικεφαλής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, αυτοδημιούργητες ή άξιες διάδοχοι, επιχειρούν με ταλέντο, γνώση, τόλμη και αρχές. Αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των γυναικών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις επιχειρήσεις και επιλέχθηκαν τόσο με ποσοτικά όσο και με ποιοτικά κριτήρια.

Η λίστα καταρτίστηκε με βάση α) το οικονομικό μέγεθος και την σημασία της επιχείρησης που διευθύνουν ή εκπροσωπούν οι συγκεκριμένες γυναίκες, β) την ευρωστία και την κατεύθυνση της επιχείρησης: εξωστρέφεια, καινοτομία, δυναμικότητα, γ) το βιογραφικό και τα προσωπικά επιτεύγματα κάθε μιας εξ’αυτών και δ) την εταιρική και κοινωνική τους επιρροή.

*Χορηγία: Lamda Development, Golden Hall
** H λίστα δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα – H παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΡΩ
Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελαΐς – Unilever
HAthanassiou-640x400

H επίσημη τοποθέτηση της στην κορυφή της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου έγινε μέσα στον Δεκέμβριο, και διαδέχεται τον Σπύρο Δεσύλλα, τον μακροβιότερο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την κορυφή της Unilever, η οποία είναι τρίτη σε μέγεθος στις λεγόμενες fast moving consumer goods και πρώτη ως προμηθευτής των super markets. Η ανάδειξη της ωστόσο στη θέση αυτή είναι η απόρροια μιας 28χρονης καριέρας εντός των κόλπων της πολυεθνικής. Τα τελευταία τρία χρόνια κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου της Unilever Food Solutions για Κεντρική, Νότια Ευρώπη και Νότια Αμερική.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΡΑΝΙΑ,
Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.
rania

Βρίσκεται στην ηγετική ομάδα της ΔΕΗ από το 2010, έχοντας στην ευθύνη της τις γενικές διευθύνσεις Οικονομικών και Ανθρωπίνων Πόρων. Προηγουμένως είχε διαγράψει μια πλούσια επαγγελματική πορεία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η Eurobank. Επίσης, εργάστηκε στην Texaco στο Λονδίνο στον τομέα της ανάπτυξης επενδύσεων στην περιοχή της Κασπίας. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που ανακηρύχτηκε μέλος του «Rising Talents Network» του «Women’s Forum για την Οικονομία και την Κοινωνία», ενώ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Women in Leadership».

ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ΠΕΓΚΥ
Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas
peggy-antwnakou1-640x400
Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς το Φεβρουάριο του 2012 και μόλις τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της. Ένα χρόνο αργότερα, ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για την πρόθεση της Microsoft να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης, στο οποίο θα απασχολούνται 550 άτομα και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηστών που μιλούν 30 γλώσσες. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft προερχόμενη από την DELL S.A., όπου κατείχε τη Γενική Διεύθυνση Consumer & SMB για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και εδραίωσε «market leadership» σε πολλές από τις χώρες ευθύνης της.
*Φωτογραφία : Στέφανος Παπαδόπουλος

ΒΑΧΑΡΗ ΗΡΩ
Διευθύνουσα σύμβουλος, Rolex Ελλάς
vaxari-640x400
Σε μια εποχή που η εγχώρια κατανάλωση έχει υποχωρήσει πάνω από 50%, είναι επίτευγμα να πουλάς τα πολυτελή ρολόγια Rolex και να αυξάνεις τον τζίρο κατά 22,7% σε μία χρονιά. Η οικογένειά της υπήρξε η αντιπρόσωπος της γνωστής ωρολογοποιίας στην Ελλάδα από το 1956. Η στενή σχέση των δύο πλευρών οδήγησε το 2004 στην ίδρυση τοπικής θυγατρικής, τα ηνία της οποίας έκτοτε κρατά η ίδια.
*H κ. Βαχάρη στη φωτογραφία από αριστερά

ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Διευθύνουσα σύμβουλος, Jumbo
imerisia_LARGE_t_1061_43388003
Από το 1986, οπότε συστάθηκε η ελληνική λιανεμπορική εταιρεία-φαινόμενο κατέχει επιτελικούς ρόλους, ενώ το 2012 αναδείχθηκε διευθύνουσα σύμβουλος, αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων του ιδρυτή της Jumbo Απόστολου Βακάκη. Είναι επίσης μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας Τανοσίριαν, η οποία τυγχάνει κυρία μέτοχος της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Jumbo δεν έχει εμφανίσει ούτε σε μια χρήση πτώση πωλήσεων. Για την τρέχουσα οικονομική περίοδο (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014), οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 4%-6%.

ΒΕΡΝΙΚΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
Γενική διευθύντρια του κλάδου πολυκαταστημάτων Notos Com
vernikou-640x400
Κουβαλά την κληρονομιά της οικογενείας της, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της την ιστορική υφασματοβιομηχανία Πειραϊκή – Πατραϊκή, στην οποία πρόλαβε να εργαστεί. Μετά το κλείσιμο της εταιρείας, απασχολήθηκε μαζί με τον αδελφό της Αλέξανδρο Στράτο στον χώρο της εισαγωγής ενδυμάτων, δημιουργώντας μια υπολογίσιμη δύναμη, που σύντομα εξαγοράστηκε από τον σημερινό ισχυρό λιανεμπορικό όμιλο Notos Com. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου και έχει στην ευθύνη της ολόκληρο το δίκτυο των 9 πολυκαταστημάτων Notos Galleries. To 2014 ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το πρώτο Notos Galleries στη Βουλγαρία.

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Καλλιμάνη Α.Ε.
kalimanis-600x400
Κατάφερε μέσα σ’αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων, με συνολικό μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Με δύο μονάδες παραγωγής, εγκαταστημένες στο Αίγιο και δίκτυο πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα, η εταιρεία αναρριχήθηκε στις 40 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Το 2012 οι εξαγωγές της ανήλθαν στο 15% του κύκλου εργασιών, ενώ στόχος είναι έως το 2015 να φθάσουν στο επίπεδο του 30%.

ΚΑΤΣΟΥ ΝΕΛΛΥ
Αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Pharmathen
katsou-2-1-600x400
Το 1993 ανέλαβε αιφνιδιαστικά, μαζί με τον αδελφό της Βασίλη, μια μικρή νοικοκυρεμένη επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους. Μέσα σε μια 20ετία, κατάφεραν να την αναδείξουν ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Pharmathen εξάγει το 75% του τζίρου της, επανεπενδύει ολόκληρη την κερδοφορία της και βρίσκεται ανάμεσα στην πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ελλάδα.

ΚΟΡΡΕ – ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΕΝΑ
Brand development director, Κορρές Φυσικά Καλλυντικά
LENAKORRES-640x400
Υπήρξε το πρώτο άτομο που προσελήφθη στην εταιρεία Κορρές, πρωταγωνιστώντας στη διαμόρφωση και την καθιέρωση της φίρμας φυσικών καλλυντικών που μόλις είχε «γεννηθεί» στο πρώτο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας. Ανέλαβε σημαντικές θέσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως πωλήσεις, marketing, επικοινωνία, εξαγωγές. Σήμερα ηγείται του τμήματος Ανάπτυξης Προϊόντων. Μαζί με τον σύζυγό της και πρόεδρο του ομίλου, Γιώργο Κορρέ, σχεδιάζουν την επόμενη φάση ανάπτυξής του στην απαιτητική αγορά της Βόρειας Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, απ’ όπου προέρχεται το 25% των συνολικών πωλήσεων.

ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ ΝΙΚΗ
Πρόεδρος και συνιδρύτρια, Apivita
apivita2-640x400
Χαρακτηρίστηκε ρομαντική γιατί μαζί με τον επίσης φαρμακοποιό σύζυγό της Νίκο θέλησαν να αξιοποιήσουν την ελληνική φύση στη δημιουργία καλλυντικών. Έπειτα από 35 χρόνια, ηγείται μιας καθιερωμένης εταιρείας φυσικών καλλυντικών, που διαθέτει σημαντική θέση στην εγχώρια αγορά, θυγατρικές σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ισπανία, αλλά και παρουσία σε ακόμη 12 χώρες, εξάγοντας το 31% των συνολικών πωλήσεών της.

ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ ΚΑΙΤΗ
Αντιπρόεδρος και συνιδρύτρια, Όμιλος Folli Follie
KettyKoutsolioutsosGroup-640x400
Ούσα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μιλάνο, δοκίμαζε τις δυνάμεις της στον σχεδιασμό κοσμημάτων. Το 1982, μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη, επιστρέφουν στην Ελλάδα και δημιουργούν τη Folli Follie, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί από μια εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ σε έναν κορυφαίο όμιλο στον χώρο της μόδας, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 28 χώρες, διαθέτει εδραιωμένη παρουσία με πάνω από 700 σημεία πώλησης παγκοσμίως, ενώ παράλληλα απασχολεί περισσότερα από 5.900 άτομα. Η ίδια είναι υπεύθυνη για τη συνολική εικόνα του ομίλου.

ΜΑΣΟΥΤΗ ΖΑΦΕΙΡΙΑ
Διευθύνουσα σύμβουλος, Μασούτης Α.Ε.
masoutis
Διευθύνει από το 2011 τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ελλάδα και την τέταρτη πανελλαδικά. H εταιρεία είναι στις 25 πρώτες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, στην κατηγορία «The 25 Best Large Workplaces in Europe 2013». Η ίδια προετοιμάστηκε επιστημονικά ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη της επιχείρησης, εποπτεύοντας τα τμήματα Marketing, Oικονομικών, Aνθρωπίνων Πόρων και Ανάπτυξης Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας, τομέα για τον οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική διατριβή.

ΟΦΛΟΥΔΗ-ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Διευθύνουσα σύμβουλος, Μύλοι Σόγιας Α.Ε.
OfloudiMarina-640x400
Ανέλαβε την εταιρεία το 1988 από τον ιδρυτή πατέρα της, οδηγώντας τη σε αλματώδη ανάπτυξη. Το 2000 ίδρυσε τη θυγατρική «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε.», ενώ το 2006 ο όμιλός της εισέρχεται και στον τομέα των βιοκαυσίμων, όταν μαζί με την οικογένεια Φώλια ίδρυσαν την εταιρεία GF Energy ABEE. Σήμερα εξάγει στις πέντε ηπείρους και παράλληλα επενδύει στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.
papadopoulou-ioanna-622x400
Διευθύνει μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, τη μεγαλύτερη στην παραγωγή μπισκότων και ένα από τα πιο καθιερωμένα brands της ελληνικής αγοράς. Ανέλαβε τα ηνία της το 1995 από την ιδρυτή πατέρα της Ευάγγελο, αν και ουσιαστικά κυκλοφορούσε στο εργοστάσιο από μικρό παιδί. Έχει κερδίσει ως προσωπικότητα τον σεβασμό της αγοράς. Απασχολεί πάνω από 1.300 άτομα και το 2013 προχώρησε σε προσλήψεις προκειμένου να υποστηρίξει την εισόδο στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού. Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει πωλήσεις (κατά 2% το 2012) και να εξάγει σε 40 χώρες, από την Αγγλία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΛΙΛΗ
Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Power Health
perganta-610x400
Ένα νεανικό όνειρο έμελλε να εξελιχθεί σε μια εταιρεία που πρωτοπορεί στον τομέα παραγωγής φυσικών σκευασμάτων υγείας. Συμπληρώνοντας 30 χρόνια, από το 1984 οπότε ίδρυσε την εταιρεία, εκτός από οικονομική ανάπτυξη και εξαγωγές σε Κύπρο και Βαλκάνια, μετρά διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΡΑΤΣΙΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ
Γενική διευθύντρια Πωλήσεων
ratsiatou-sofia-630x400
Έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναζήτησε δουλειά στην ασφαλιστική Alico. Χρειάστηκε ένα εμβόλιμο ραντεβού για να «στρατολογηθεί» τελικώς στην αντίπαλη ασφαλιστική ING, όπου ξεκίνησε ως απλή ασφαλίστρια. Ακολούθησε μια γραμμική πορεία, η οποία το 2003 την οδήγησε στη διοίκηση του ομίλου ING και στη Διεύθυνση Πωλήσεων και Marketing. Είναι μία από τις ελάχιστες ηγετικές γυναικείες παρουσίες στην ασφαλιστική αγορά.

ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΙΚΟΥ
Πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
SofiaStaikou
Είναι ο ιθύνων νους της δημιουργίας 7 πρότυπων θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια. Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Βιομηχανική Ψυχολογία, έβαλε ως στόχο να διασώσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα με τη διεύρυνση του δικτύου των θεματικών μουσείων, σύντομα θα γνωστοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών με αναφορά στην πόλη της Αθήνας, αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την τεχνολογία και την καινοτομία.

ΤΖΙΜΕΑ ΝΤΕΠΗ
Διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας , Όμιλος ΟΤΕ
tzimea-640x400
Με την έλευσή της στον ΟΤΕ σήμανε την αλλαγή πορείας ενός δημόσιου οργανισμού προς τη μετεξέλιξή του σε ένα ανταγωνιστικό τηλεπικοινωνιακό παίκτη. Το 2001, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, πίστευε ότι θα ήταν άθλος να σπάσει το φράγμα του ενάμιση χρόνου που είχε η προκάτοχός της, σε ένα πόστο παραδοσιακά «πολιτικό». Φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια και συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα από τα υψηλότερα διαφημιστικά budgets στη χώρα.

ΤΣΕΤΗ ΙΟΥΛΙΑ
Διευθύνουσα σύμβουλος, Uni-Pharma – Intermed S.A.
ioulia
Δραστήρια επιχειρηματίας, που ασχολείται επίσης με τη θεσμική εκπροσώπηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αναλαμβάνοντας από τον ιδρυτή πατέρα της, διευθύνει τόσο τη φαρμακευτική Uni-Pharma, που αναπτύσσει, παράγει, διανέμει μερικά από τα πιο καθιερωμένα φάρμακα της ελληνικής αγοράς όπως το Salospir, όσο και την Ιntermed, μία ακόμα βιομηχανία στον χώρο της υγείας με καινοτόμα δερμοκαλλυντικά και παραφαρ μακευτικά προϊόντα. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

ΦΟΥΡΛΗ ΔΑΦΝΗ
Αντιπρόεδρος Όμιλος Φουρλή
fourlis_746356118
Κόρη του ιδρυτή του ομίλου, ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογένειας που ανέλαβε να εξελίξει την επιχείρηση σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του εγχώριου λιανεμπορίου. Κατέχοντας τη θέση της αντιπροέδρου και της μεγαλύτερης μετόχου του ομίλου σήμερα, συνέβαλε στον σχεδιασμό της νέας στρατηγικής του προέδρου και εξαδέλφου της Βασίλη Φουρλή. Από απλός εισαγωγέας, η εταιρεία διαθέτει πλέον ισχυρές συνεργασίες με διεθνή λιανικά σήματα, όπως η ΙΚΕΑ και η Intersport, τα οποία αναπτύσσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

 

Πηγή: www.fortunegreece.com